Gemeente Rotterdam

Sporen prehistorische mens in IJsselmonde

6500 jaar geleden leefden er al mensen in IJsselmonde. Dit blijkt uit de zeldzame vondst van aardewerkscherven en vuurstenen werktuigen, zoals pijlspitsen, in de grond. Medewerkers van Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam van Gemeentewerken (BOOR) vonden deze prehistorische sporen bij een opgraving op een terrein waar een tramremise komt.

Op deze plek, in de wijk Beverwaard, langs de A16, bleek in de ondergrond een rivierduin aanwezig te zijn. Dit duin is vroeger herhaaldelijk bezocht door de eerste boeren in dit gebied.

Op het rivierduin zijn kuilen aangetroffen die mogelijk nog ouder zijn dan 6500 jaar. In drie kuilen lag verbrand bot waarvan een deel inmiddels is onderzocht. Het blijken menselijke botten en resten van oeros en wild zwijn te zijn. De kuilen zullen crematiegraven zijn geweest waarin dierlijk voedsel is meegegeven. Dit moet nog verder worden nagegaan. Het archeologische veldwerk is kort geleden beëindigd. De opgraving vond plaats in opdracht van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam.

Rivierduinen
Rivierduinen ontstonden 12.000 jaar geleden, aan het eind van de laatste IJstijd. Vanuit een brede riviervlakte waaide zand tot duinen. Toen het ijs smolt, ontstond een water- en moerasrijk gebied. Mensen vestigden zich in dit landschap graag op de hogere rivierduinen. Later werden de rivierduinen veelal afgedekt door klei en veen.

Bron: Gemeentewerken, 17-07-2008