Persbericht
16 juli, 2008
Gedreven MKB'er gaat voor langere loopbaan en verkiest meer loon boven vrije tijd
Werknemers uit het MKB vinden het makkelijker dan vorig jaar om een andere baan te vinden. Ook veranderen ze vaker van baan dan collega's uit grote ondernemingen. Bij het MKB wordt immers minder salaris betaald en de doorgroeimogelijkheden zijn vaak beperkt. Voor het eerst tekent zich ook een mentaliteitswijziging af wat de pensioenleeftijd betreft. Meer MKB'ers geven aan langer te willen werken: 37% wil doorgaan met werken tot 60-64 jaar. Vorig jaar was dat 33%. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx dat uitgevoerd is in de eerste helft van 2008 onder 5399 Belgische werknemers.
Op een krappe arbeidsmarkt nemen talentvolle werknemers een sterke positie in. Werknemers uit het MKB hebben meer vertrouwen in de arbeidsmarkt dan vorig jaar. In 2007 vond 37% van de MKB'ers het makkelijk om een andere baan te vinden. In 2008 is dat 40%. Bij werknemers van grote ondernemingen daalde dat geloof in een gemakkelijke overstap van 36% naar 31%. MKB'ers zijn over het algemeen tevreden en gemotiveerd. 56 procent zegt zelfs zeer tevreden te zijn (score van 7 op 10 en hoger) en 67 procent is zeer gemotiveerd.
Het overgrote deel van de MKB'ers (89%) staat volledig of gedeeltelijk achter de richting die zijn organisatie uit wil. Toch veranderen ze vaker van werkgever dan hun collega's uit grote ondernemingen. Niet minder dan 50% van de MKB'ers is drie of zelfs al vier keer van werkgever veranderd. In grote ondernemingen is slechts 35% van de werknemers zo vaak van bedrijf veranderd.
Een mogelijke verklaring hiervoor moet worden gezocht in het gebrek aan doorgroeimogelijkheden in het MKB. Terwijl medewerkers van grote ondernemingen doorgroeien binnen hetzelfde bedrijf realiseren MKB'ers hun carrièrekansen door naar een nieuw bedrijf te gaan.
Een tweede, aanvullende verklaring voor het steeds vaker wisselen van baan is het lagere loon binnen het MKB. SD Worx stelde vast dat de lonen van midden/hoger kader medewerkers in het MKB gemiddeld 8,1 % lager liggen dan in grote ondernemingen. Bovendien zegt 63% van de MKB'ers dat het loonpakket hem niet aan zijn werkgever bindt. Bij grote ondernemingen geldt dat voor 53% van het personeel. In het MKB volstaat het loonpakket duidelijk niet als retentiemiddel.
Factoren die een werknemer in het MKB aan zijn onderneming binden zijn in de eerste plaats de inhoud van de baan, zelfstandigheid in de baan en zijn collega's. In groeibedrijven of innovatieve bedrijven komt daar ook de werkomgeving bij.
Toch vindt gemiddeld 64% van de werknemers in het MKB dat de samenstelling van zijn loonpakket goed tot zeer goed beantwoordt aan zijn behoeften. Ook hier weer een significant verschil met grote ondernemingen, waar 70% van de werknemers tevreden is over zijn loonpakket. Als MKB'ers iets aan de samenstelling van hun loonpakket zouden veranderen, dan zouden ze vooral meer loon willen. Daar leveren ze graag vrije tijd of andere 'benefits' voor in.
MKB'ers geven voor het eerst duidelijk aan langer te willen werken. Vooral het aantal MKB'ers dat tussen de 60 en 64 jaar met pensioen wil is toegenomen: 37% tegenover 33% in 2007. Ook zegt 40% te willen stoppen tussen de 55 en 59 jaar (2007:38%). Het aantal MKB'ers dat met pensioen wil voor zijn 54ste, is vergeleken met 2007 van 17% gedaald naar 12%.
Hoewel ze zich blijkbaar hebben verzoend met een langere loopbaan, vindt driekwart van de MKB'ers het wel belangrijk dat ze op het einde van hun loopbaan minder (intensief) kunnen gaan werken.