Burgemeester Wolfsen: Een hele eer om de AKA-diploma's uit te reiken


Trotse AKA-deelnemers klaar voor een nieuwe toekomst

UTRECHT, 20080716 -- Op maandag 7 juli namen 38 AKA-leerlingen van Burgemeester Aleid Wolfsen hun diploma in ontvangst. Hun volgende stap is een opleiding in de detailhandel, beveiliging, ICT, bank- en verzekeringswezen, design en tal van andere richtingen.

De AKA (ArbeidsmarktgeKwalificeerd Assistent) is in 2007 landelijk experimenteel opgezet en begeleidt vmbo-jongeren in het maken van een beroep- of opleidingkeuze en leidt hen op om door te stromen naar een mbo-2-opleiding. Dit jaar kwamen er van de 38 geslaagde leerlingen achttien van het Delta College en twintig van ROC ASA. De laatste was verantwoordelijk voor hun diplomering.

Voor het begeleidende docententeam was het een uitdaging om de leerlingen te steunen in de beroepsrichtingen waar zij enthousiast voor werden. Zo wilde Jona de zee op, maar kwam daarvan terug. Nu heeft hij zich ingeschreven bij Transport en logistiek van ROC ASA. En zijn medeleerling Maarten interesseert zich voor de transportbranche, waarvoor hij bij Gildevaert de opleiding gaat volgen. Beiden hebben hun interesses kunnen toetsen aan de stageplaatsen, waar ze een inkijk kregen in de beroepswereld.

Competenties

Al weifelt de overheid nog met het verplichten van competentiegericht onderwijs, ROC ASA bewandelt die weg al langere tijd, ook bij de AKA. De docenten brengen dit in de praktijk door hun lessen competentiegericht in te kleden. Voorbeelden van AKA-competenties zijn veilig en milieubewust werken, samenwerken en overleggen, klantgericht handelen en functioneren in een organisatie.
Volgend jaar verhuist de AKA-opleiding naar het nog niet voltooide gebouw van Welgelegen, waar er nauwe samenwerking zal zijn tussen vmbo en mbo, wat de leerlingen ten goede zal komen.





ROC ASA