Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Voettocht van 10.000 kilometer niet zonder risico's: door streng Islamitisch gebied
Britt Das loopt van Amsterdam naar Tibet
16 juli 2008
Amsterdam - Driekwart van haar voettocht van Nederland naar Tibet zit erop. Haar doel om op 8 augustus -het begin van de Olympische Spelen- in Tibet te arriveren, gaat de Amsterdamse niet halen. "Maar dat betekent niet dat mijn reis voor niets is geweest. Ik zamel geld in voor het Norbulingka Instituut dat steun biedt aan Tibetanen in India en ervoor zorgt dat hun cultuur, literatuur en taal behouden blijft," aldus Britt vanuit Afghanistan.
De reis van Britt Das (39) is augustus 2007 begonnen in Amsterdam. 10.000 kilometer door 18 landen in Europa en Azië. Een tocht van een jaar om aandacht te vragen voor de situatie in Tibet dat sinds 1950 bezet is door China. Na ruim 7.500 kilometer en 15 landen te hebben doorkruist, is ze nu in Pakistan. Al eerder ging de tocht door Islamitische landen als Oezbekistan, Tadjikistan en Afghanistan.
Veilig
Britt legt iedere dag tussen de 40 en 50 kilometer af en wordt begeleid door lokale gidsen Ze slaapt in hostels en op plekken die mensen haar spontaan aanbieden. Een blonde vrouw alleen in streng Islamitisch gebied? "Natuurlijk, in de meeste dorpjes die ik passeer hebben ze nog nooit een blanke Europese vrouw gezien. Maar de gastvrijheid is ongekend. Bovendien zijn mensen vereerd dat ik door hun straat, door hun land loop. En ze willen allemaal weten wat ik zo ver van huis doe. Als ze dat eenmaal doorhebben, is het respect er helemaal."
Hoogtepunt
Een van de hoogtepunten op haar tocht was het bezoek aan de boeddhistische tempel 'Golden Abode of Buddha Shakyamuni' in Elista, Rusland na 4.000 km. Hier werd Britt ontvangen door Tibetaanse monikken. Ze werd uitgenodigd bij de oudste Lama Geshe Dugda; het was een zeer emotioneel bezoek. In vroegere tijden liepen boeddhisten ook van Elista naar Tibet.
Bomaanslag
Veel mensen waarschuwden de lange afstandsloopster voor de situatie in Afghanistan. Toch wilde Britt in eerste instantie het wel proberen om lopend het land te doorkruizen. Maar door een gesloten grensovergang en onveilige omwegen was Britt genoodzaakt om in Afghanistan per auto te reizen. Ze is zich bewust van de risico's. "Een visum regelen is steeds een hoop geregel, ook in Kabul voor mijn Indiase visum. Je moet lang wachten bij ambassades. Telefonisch hadden ze geadviseerd om een half uur later te komen. Op weg daarheen, hoorden we een geweldige klap. Een zelfmoordaanslag met 41 doden. Nee, Afghanistan is geen toeristenland, ondanks de hartverwarmende ontmoetingen en het magische landschap."
Het oponthoud heeft ook zijn voordelen. De kans neemt toe dat Britt de Dalai Lama zal ontmoeten. "Mijn boodschap is nog steeds even krachtig: ik neem het op voor een onderdrukt land."
Britt Das houdt een dagboek bij op www.footprintsforfreedom.org.
Op www.volkskrantreizen.nl zijn ook haar dagelijkse belevenissen te volgen. Hierop ook filmfragmenten van o.a. de Russische staatstelevisie.