Nr. 134
16 juli 2008
Arbeidsmarktmeester aan de slag in Rotterdam
Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale zaken en Grotestedenbeleid) en Con Schoenmakers, voorzitter van VNO-NCW Rotterdam, presenteerden vandaag de Arbeidsmarktmeester van Rotterdam. Dhr. Aad van Nes is aangesteld om veel meer banenaanbod dan nu te creëren voor laagopgeleiden. Werkgevers in o.a. de sectoren Zorg en Metalektro richten hun bedrijfsprocessen zo in dat er meer werk komt voor mensen met een lage of zonder specifieke opleiding. Ook nemen uitzendbureaus een deel van het werk op zich door mensen uit de bijstand in dienst te nemen en verder te bemiddelen naar werk. 'De arbeidsmarktmeester spoort werkgevers aan hun bedrijfsprocessen anders in te richten zodat er ruimte ontstaat voor mensen die nu aan de zijkant staan. Ruim baan voor werk en vakmanschap in Rotterdam,' aldus Dominic Schrijer.
Rotterdamse arbeidsmarkt
De situatie op de arbeidsmarkt is uniek: niet eerder waren zoveel vacatures beschikbaar in de stad. Tegelijkertijd komen langdurig werklozen moeilijk aan de slag. Mensen die al langer geen werk hebben, missen werknemersvaardigheden en werkgevers stellen andere of meer eisen dan deze mensen te bieden hebben. Er is een onnodig grote mismatch tussen vraag naar en aanbod van arbeid.
Rode draad
De rode draad in de oplossingen die Rotterdam biedt voor deze mismatch, is het creëren van meer werk voor laaggeschoolden. Dat gebeurt o.a. door het herinvoeren van 'lagelonenschalen' en door functiedifferentiatie. Samen met werkgevers zorgt de Arbeidsmarktmeester ervoor dat bedrijven creatieve oplossingen bedenken en toepassen. Voorzitter van de Rotterdamse afdeling van VNO-NCW Con Schoenmakers: 'Rotterdamse werkgevers zijn er klaar voor. Dat hebben ze al laten zien op de Rotterdamse Werktop in april jl. Geen woorden maar daden!'
Er zijn vijf punten waarop Arbeidsmarktmeester Aad van Nes aan de slag gaat:
. Instroom en doorstroom in sectoren Zorg en Metalektro:
Grote aantallen mensen kunnen worden bemiddeld door afspraken te maken met meerdere partijen binnen specifieke sectoren. Nieuw is bijvoorbeeld de benadering van de zorgsector vanuit de facilitaire dienstverlening. Door uitbreiding van de Facilitaire dienstverlening met lichte zorgtaken, wordt het verplegend personeel ontlast. Hierdoor hebben verplegenden meer tijd voor hun zorgtaken en andersom levert het veel banen op (MBO)niveau 1 en 2. Ook in de Metalektro branche wordt gesproken over bijscholing.
. Meer 'maakindustrie' (VAL-werkzaamheden, Value Added Logistics)
Faciliteren en stimuleren van werkgevers om hun VAL-activiteiten (het klantspecifiek maken van producten) uit te breiden of in de regio te vestigen. Dit levert veel werk op voor mensen die niet direct geschikt zijn voor bijvoorbeeld een baan in de zorg en geeft hen tegelijkertijd wel de mogelijkheid om hun werknemersvaardigheden te verbeteren.
. Inzet van uitzend- en detacheringbureaus en intermediaire organisaties
Intermediaire organisaties zoals uitzendbureaus hebben een goed netwerk onder werkgevers, ook voor laaggeschoold werk.
. Meer laaggeschoold werk in gemeentelijke organisatie
Binnen gemeentelijk domein wordt veel laaggeschoold werk uitgevoerd; dit aanbod wordt vergroot.
. Meer Rotterdammers aan de slag als zelfstandig ondernemer
Een groot deel van de economische bedrijvigheid en werkgelegenheid zit bij kleine ondernemingen, vaak gaat het om eenmanszaken (zzp'ers). De arbeidsmarktmeester stimuleert initiatieven om ZZP-ers te faciliteren in hun ondernemerschap.
Arbeidsmarktmeester
Dhr. Aad van Nes is algemeen directeur van de Roteb. Een van zijn speerpunten daar is het creëren van werk voor Rotterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt, o.a. door het vernieuwen en realiseren van leer-werkmogelijkheden. Ook de uitvoering van trajecten als WerkDirect en WorkFirst worden bij Roteb gerealiseerd.
Vervolg
De aanpak wordt verder uitgewerkt. Onderhandelingen met werkgevers zijn in gang gezet. In september worden de eerste concrete resultaten verwacht. Nog in 2008 gaan de eerste mensen met een bijstandsuitkering aan de slag volgens deze nieuwe principes.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam