Socialistische Partij
Zwaar weer voor betaalbare woningbouw Vronermeer
16-07-2008 * Bouw Vronermeer wordt vertraagd. Belangrijke redenen die worden genoemd zijn, zijn stuk voor stuk gebaseerd op ideologische principes en niet op praktische leuzes die horen bij het pragmatisch besturen van een stad. Dat belooft nog wat met de discussie over 2030. Wilde dromen worden gelanceerd in een brainstormtraject, dat in zich zelf in totaal al meer dan een half miljoen gaat kosten, terwijl het maar de vraag is of de voorwaarden om een en ander te realiseren uberhaupt aanwezig zijn.
De redenen die de vertraging veroorzaken:
De eigenaren van de grond willen de grond niet verkopen voor de prijs die de bouwers in gedachten hadden.
Dat wil dus zeggen dat de aankoop van de grond pas plaats vindt nu er bouwplannen worden ontwikkeld
De filosofie dat de overheid pas grond zou mogen aankopen, of dat projectontwikkelaars (waaronder woningbouwcorpraties) grond mogen aankopen pas nadat er concrete bouwplannen klaarliggen, begint langzamerhand tot onwerkbare situaties te leiden. De grond tussen Oudorp en de N242, bleek ook niet door de gemeente te zijn aangekocht, waardoor particuliere projectontwikkelaars deze grond inmiddels aan het ankopen zijn. Ook de grond van de Omval is niet aangekocht, een gebied waar 770 eensgezinswoningen kunnen worden gebouwd. Allemaal grote lappen grond, die in gemeentelijk bezit aangewend kunnen worden voor volkshuisvesting. Als deze lappen grond niet door de gemeente worden aangekocht, dan doen de particuliere projectontwikkelaars dit. In sociale woningbouw valt niet veel te verdienen, daar moet doorgaans geld bij, dus het is niet te verwachten dat betaalbare huizen tot de prioriteiten van deze projectontwikkelaars gerekend mogen worden. Afgelopen jaar heeft de gemeenteraad tegen het advies in van de SP, een motie aangenomen tegen erfpacht, dus tegen grond in eigenom van de gemeente. Door er niet tijdig voor te zorgen dat de gemeente eigenaar is van de grond die binnen de gemeentegrenzen ligt zal steeds opnieuw grond aangekocht moeten worden tegen woekerprijzen. Prijzen die worden betaald met gemeenschapsgeld of geld van woningbouwcorporaties dat bij een slimmer beleid aangewend had kunnen worden om goede , comfortabele en zeer betaalbare huisvesting te realiseren.
In de argumentatie van de bouwers werd gesteld: Mogelijke besparingen kunnen worden gehaald uit het laten vervallen of vereenvoudigen van fietspaden, het anders vormgeven van geluidswallen langs de N245 en het afzien van een verhoging van het waterpeil van de waterplas, waardoor het gebied minder hoeft te worden opgehoogd.
Het is bijna schokkend om dit soort berichten te lezen.
Delen van de Alkmaarse bevolking hebben het gevoel dat het water hen aan de lippen staat. In plaats dat er doortastend gewerkt wordt aan oplossingen speelt de bestuurlijke lokale elite het klaar om allerlei processen te vertragen, principiele barrieres op te werpen en ambtelijke procedures af te wachten.
De fietspaden, de waterplas en de speciaal vormgegeven geluidswal mogen dan wel principiele succesjes zijn voor diverse politieke partijen en enkele gedreven ambtenaren, maar het betekent wel dat mensen die met smart wachten op een woning nog langer moeten wachten. Tevens blijkt dat een van de aangedragen oplossingen is om duurdere woningen neer te zetten in de Vronermeer. Dit terwijl onderzoeksbureau Companen net heeft aangetoond dat er een tekort is aan 3000 betaalbare woningen en een overschot aan 1300 duurdere woningen.
Daarnaast heeft het NICIS in ondezoeken aangetoond dat de Europese en Nederladse bevolking de komende decennia welliswaar zal krimpen, maar dat de randstad en steden als Alkmaar in de komenden 50 jaar door blijven groeien. Er komen dus meer mensen, mensen in de lagere inkomensgroepen en Alkmaar blijft verbeten vasthouden in de bouw van duurdere woningen. Waarom? Omdat het hier een principieel standpunt betreft.
We sluiten af met een variant op de uitspraak van Jan Schaeffer: in principes kun je niet wonen.