A&F Agrotechnology & Food Innovations
16 jul 2008
Onderdeel: Agrotechnology en Food Sciences Group
Speciale verpakking, gericht op het langer vers houden van producten,
kan behoorlijk bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Die
bijdrage kan aanzienlijk zijn als deze producten per schip worden
vervoerd in plaats van per vliegtuig, terwijl de producten toch vers
aankomen. Dat hebben onderzoekers van Wageningen UR berekend in
opdracht van het Israëlische verpakkingsbedrijf StePac LA Ltd,
producent van Xtend (TM).
Bovendien hebben de onderzoekers van de Agrotechnology & Food Sciences
Group van Wageningen UR berekend dat de CO2-uitstoot gereduceerd kan
worden, indien er geen ijs meer hoeft te worden gebruikt om de
producten vers te houden tijdens vrachtwagentransport. Grotere
hoeveelheden product kunnen per keer worden getransporteerd.Â
De onderzoekers hebben diverse transportscenarioâs doorgerekend, voor
bijvoorbeeld witte asperges uit Peru, mangoâs uit Israël of kersen
uit Chili. De speciale verpakking stelt de producent in staat om voor
transport per schip te kiezen in plaats van per vliegtuig, omdat de
opslagtijd van deze producten zonder dat ze bederven behoorlijk
verlengd kan worden. Transport per schip scheelt niet alleen
behoorlijk in de kosten maar ook in CO2-reductie en heeft daarmee
gunstiger milieueffecten. Uit de berekeningen blijkt dat de
CO2-reductie in alle scenarioâs waarin uitsluitend van
scheepstransport gebruik wordt gemaakt boven de 90 procent ligt en bij
gecombineerd transport per schip en per vliegtuig nog altijd ruim 30
procent.
De speciale verpakking maakt het ook mogelijk om af te zien van het
gebruik van ijs in kartonnen dozen met een waslaag, bijvoorbeeld bij
het vervoer van broccoli. Ook dat scenario levert niet alleen een
kostenbesparing op, maar leidt eveneens tot reductie in CO2-uitstoot
die kan oplopen tot 40 procent.
Contact
AFSG
Eelke Westra
0317 - 480208
eelke.westra@wur.nl
AFSG
Mieke Eppink
0317 - 482 850
mieke.appink@wur.nl
» meer Contact
Print nieuwsbericht
Disclaimer Contact Alle content (c) 2008 Wageningen UR. Alle rechten
voorbehouden.