A&F Agrotechnology & Food Innovations


16 jul 2008
Onderdeel: Agrotechnology en Food Sciences Group

Speciale verpakking, gericht op het langer vers houden van producten, kan behoorlijk bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Die bijdrage kan aanzienlijk zijn als deze producten per schip worden vervoerd in plaats van per vliegtuig, terwijl de producten toch vers aankomen. Dat hebben onderzoekers van Wageningen UR berekend in opdracht van het Israëlische verpakkingsbedrijf StePac LA Ltd, producent van Xtend (TM).

Bovendien hebben de onderzoekers van de Agrotechnology & Food Sciences Group van Wageningen UR berekend dat de CO2-uitstoot gereduceerd kan worden, indien er geen ijs meer hoeft te worden gebruikt om de producten vers te houden tijdens vrachtwagentransport. Grotere hoeveelheden product kunnen per keer worden getransporteerd.Â

De onderzoekers hebben diverse transportscenarioâs doorgerekend, voor bijvoorbeeld witte asperges uit Peru, mangoâs uit Israël of kersen uit Chili. De speciale verpakking stelt de producent in staat om voor transport per schip te kiezen in plaats van per vliegtuig, omdat de opslagtijd van deze producten zonder dat ze bederven behoorlijk verlengd kan worden. Transport per schip scheelt niet alleen behoorlijk in de kosten maar ook in CO2-reductie en heeft daarmee gunstiger milieueffecten. Uit de berekeningen blijkt dat de CO2-reductie in alle scenarioâs waarin uitsluitend van scheepstransport gebruik wordt gemaakt boven de 90 procent ligt en bij gecombineerd transport per schip en per vliegtuig nog altijd ruim 30 procent.

De speciale verpakking maakt het ook mogelijk om af te zien van het gebruik van ijs in kartonnen dozen met een waslaag, bijvoorbeeld bij het vervoer van broccoli. Ook dat scenario levert niet alleen een kostenbesparing op, maar leidt eveneens tot reductie in CO2-uitstoot die kan oplopen tot 40 procent.

Contact
AFSG
Eelke Westra
0317 - 480208
eelke.westra@wur.nl

AFSG
Mieke Eppink
0317 - 482 850
mieke.appink@wur.nl
» meer Contact

Print nieuwsbericht

Disclaimer Contact Alle content (c) 2008 Wageningen UR. Alle rechten voorbehouden.