Gemeente Veenendaal


Islamitisch begraven mogelijk in Veenendaal

De gemeente Veenendaal gaat op de algemene begraafplaats De Munnikenhof een gedeelte realiseren voor begraven volgens Islamitisch gebruik. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten op dinsdag 15 juli. Naast het algemene deel en het bestaande Rooms-Katholieke deel komt er nu ook apart ruimte voor 97 graven voor moslims. De begraafplaats wordt eind 2008 gerealiseerd.

Bij een Islamitische begrafenisceremonie wordt de overledene gewassen, voordat hij in het graf wordt gelegd. Het gaat er om dat men zo rein mogelijk voor Allah kan verschijnen. De bewassing vindt daarom zo kort mogelijk voor de begrafenis plaats. De huidige opbaarruimte in het rouwcentrum voldoet niet en wordt hiervoor aangepast. Na de bewassing wordt de overledene in doeken gewikkeld of in een zogenaamde lijkwade. Het is gebruikelijk dat de overledene door mensen uit eigen kring naar het graf wordt gedragen. Hierbij is een draagbaar nodig. De Islamitische graflegging vindt plaats met het gezicht richting Mekka. Dit heeft consequenties voor de wijze waarop graven worden ingetekend en aangelegd. De gemeente gaat daarom de inrichting van het huidige grafveld aanpassen. Tot slot wordt een herdenkingsmonument geplaatst om een duidelijk onderscheid te hebben tussen het Islamitisch deel en het overige gedeelte van de begraafplaats.

Met de 97 graven die worden gerealiseerd, verwacht de gemeente minstens de komende twintig jaren aan de vraag te kunnen voldoen. Jaarlijks zullen er twee tot vijf Islamitische begrafenissen plaatsvinden. De kosten voor de aanpassingen aan het rouwcentrum en het grafveld om begraven volgens Islamitisch gebruik mogelijk te maken, bedragen eenmalig 35.000 euro.