Vereniging Nederlandse Gemeenten

Aanvullende afspraken noodzakelijk over inzamelen kunststof

16.07.2008

De VNG leden hebben in een ledenraadpleging over de Uitvoeringsprotocollen Verpakkingen aangegeven niet in te kunnen stemmen met deze protocollen, zolang er niet ook afspraken over de nascheiding van kunststof in worden opgenomen. VNG en verpakkend bedrijfsleven moeten daarom, in aanvulling op het reeds in 2007 gesloten Verpakkingenakkoord aanvullende afspraken gaan maken over de financiële vergoeding voor de inzameling van kunststof. Ook de Tweede Kamer heeft voor haar reces een motie aangenomen waarin zij het kabinet vraagt om het onderscheid tussen voor- en nascheiding van kunststof te laten vallen. De Tweede Kamer wil dat de minister in overleg treedt met de VNG en het bedrijfsleven over de uitvoering van het Verpakkingenakkoord.

De belangrijkste reden voor afwijzing van de voorliggende Uitvoeringsprotocollen Verpakkingen door 60 % van de VNG leden is het feit dat de nascheiding van kunststof niet is geregeld. Nascheiding komt niet voor een vergoeding uit het afvalfonds in aanmerking. Hiermee wordt indirect de keuze voor nascheiding van kunststof uitgesloten volgens de gemeenten. Er is door de leden geen bezwaar gemaakt tegen de gemaakte afspraken over de overige afvalstromen: papier en karton, glas en metaal.

De vorig jaar gesloten raamovereenkomst Verpakkingen is destijds door de leden van de VNG en de Tweede Kamer goedgekeurd. In de raamovereenkomst kiezen Rijk, bedrijfsleven en VNG voor bron-scheiding (met vergoeding) als uitgangspunt voor kunststofinzameling. Daarmee is nascheiding overigens niet verboden. Deze raamover-eenkomst is ook voorgelegd aan onze leden in de zomer van 2007 en toen heeft een grote meerderheid (83%) van onze leden ingestemd met de raamovereenkomst.

De VNG is geen tegenstander van nascheiding van kunststof. Het is aan de gemeenten zelf om te bepalen welke systeemkeuze zij maken. Het prangende punt zit in de financiering van nascheiding van kunststof. De VNG wil dat, indien nascheiding van kunststof mogelijk wordt gemaakt, hiervoor ook een vergoeding uit het afvalfonds aan gemeenten wordt gegeven, mits de ingezamelde materialen via nascheiding ook voldoen aan de criteria van hergebruik. Deze eisen gelden ook bij bronscheiding.

De VNG ziet zich door de uitkomst van de ledenraadpleging gestimuleerd om het initiatief te nemen voor een overleg met het verpakkende bedrijfsleven en de minister van VROM om aanvullende afspraken te maken over de financiële vergoeding aan gemeenten in geval van nascheiding.

Den Haag, 16 juli 2008