Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen wil door extra maatregelen armoede en schulden terugdringen

16 juli 2008

Het college van B&W gaat kinderen uit gezinnen met een minimuminkomen meer ondersteunen door bijstand in natura te verstrekken. Vooral peuters en kinderen die van het basisonderwijs overstappen naar het voortgezet onderwijs krijgen extra steun.
Ook wil het college het aantal huishoudens met problematische schulden terugdringen, door extra preventie en nazorg.

Onlangs heeft wethouder Anny Attema van sociale zaken en werk het convenant 'Alle kinderen doen mee' met staatssecretaris Ahmed Aboutaleb ondertekend. De staatssecretaris trekt geld uit om te bereiken dat meer kinderen uit arme gezinnen maatschappelijk participeren om hun talenten te ontwikkelen bijvoorbeeld bij een sportvereniging of de muziekschool. Ook het college van B&W maakt nu geld vrij voor de concrete uitvoering. In het najaar gaat de gemeente Vlaardingers via gerichte voorlichting attent maken op de maatregelen.

Gratis computer en internetaansluiting
Alle maatregelen voor kinderen zijn gericht op gezinnen met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm. Een van de maatregelen is het vergoeden van de bijdrage voor de peuterspeelzaal. Het bezoeken van een peuterspeelzaal helpt ontwikkelingsachterstanden voorkomen. Te hoge kosten mogen geen drempel zijn voor deelname. Andere maatregelen zijn: het verstrekken van een computer aan kinderen die overstappen van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Deze kinderen krijgen ook een algemene tegemoetkoming bij die overstap, omdat het gezin vaak extra kosten heeft voor bijvoorbeeld een fiets, een schooltas en verplichte gymkleding. Een gezin met kinderen van 12 tot en met 18 jaar krijgt eveneens een internetaansluiting vergoed. Met een computer en internet kunnen kinderen immers praktische informatie en sociale netwerken bereiken. Verder gaan de afdeling Sociale Zaken en Werk en de afdeling Welzijn nieuwe kunst- en cultuurinitiatieven voor kinderen lanceren.

Ook bestaand beleid wordt versterkt. Zo gaat de gemeente het gebruik van het Sociaal Cultureel Fonds (SCF) en de Rotterdampas extra stimuleren, door betere communicatie maar bij het SCF ook door het vereenvoudigen van criteria, regels en de aanvraagprocedure. De gemeente betrekt het lokale armoedenetwerk bij verder ontwikkeling van nieuwe initiatieven voor kinderen.

Terugdringen huishoudens met problematische schulden Omdat landelijk de schuldenproblematiek toeneemt, krijgt ook dit vraagstuk extra aandacht. De extra aandacht is gericht op het voorkomen van ontstaan van schulden, door actievere voorlichting, budgetbegeleiding en budgetteringscursussen. Ook een budgetadviesgesprek voor mensen van wie de schulden objectief gezien niet problematisch zijn kan helpen om erger te voorkomen. Daarnaast komt er nazorg voor mensen na een schuldhulpverleningstraject.

Armoedebeleid staat bij het Rijk en de gemeenten hoog op de agenda. VNG en Rijk hebben in een bestuursakkoord de ambitie uitgesproken om een extra impuls te geven aan het bestrijden van armoede en het terugdringen van het aantal huishoudens met problematische schulden. De gemeenten krijgen hier extra rijksgelden voor.