Exodus klaar voor groei, samenleving nog niet

16/07/2008 10:08

Stichting Exodus Nederland

Jaarverslag 2007 Exodus is verschenen

De groei van Exodushuizen stokt. Exodus heeft zich voorgenomen in 2010 250 plaatsen beschikbaar te hebben voor ex-gedetineerden die succesvol willen terugkeren in de samenleving. In 2007 is het aantal plaatsen echter met drie gegroeid naar 156. Dit is een gemiste kans, want de aanpak van Exodus blijkt effectief in het verminderen van recidive. Landelijk is er eindelijk politiek draagvlak, het Ministerie van Justitie stelt ruimere budgetten ter beschikking voor de begeleiding en nazorg voor (ex-)gedetineerden. Lokale initiatieven om te groeien zijn er ook. Exodus Zuid-Limburg heeft in Heerlen een geschikt pand gevonden om een nieuw Exodushuis met 15 plaatsen te beginnen. Exodus Rotterdam heeft een pand gevonden in de Kubus-buurt om het bestaande Exodushuis met 20 plaatsen uit te breiden en Exodus Alkmaar heeft een geschikte locatie gevonden om het huidige Exodushuis naar te verhuizen. De plannen zijn nog niet gerealiseerd omdat de buurtbewoners in de desbetreffende plaatsen zich verzetten tegen de komst van Exodus. Ze vrezen dat de leefbaarheid van de buurt door het Exodushuis achteruit gaat. 30 jaar ervaring met de 10 bestaande Exodushuizen leert dat deze angst ongegrond is. Exodus draagt juist effectief bij aan een veiliger samenleving. Deze boodschap over het voetlicht brengen bij de buurtbewoners en gemeentebestuurders vormt de grootste uitdaging in de aanloop naar vestiging van de nieuwe Exodushuizen.

Het Exoduswerk in 2007

256 bewoners zijn in 2007 met het begeleidingsprogramma van Exodus gestart. 223 bewoners stroomden in 2007 uit, waarvan:


- 82 bewoners het programma in 2007 volledig en positief afrondden;


- 43 bewoners het programma niet volledig afrondden, maar wel positief vertrok;


- 98 bewoners gedwongen het programma voortijdig moest afbreken en veelal teruggeplaatst werd in detentie;

Het grote aantal bewoners gedwongen vertrek hangt samen met enerzijds de zware eisen die het Exodusprogramma aan de bewoners stelt en anderzijds de complexer wordende problematiek van (ex-)gedetineerden. Exodus is een project gestart om de uitstroomresultaten van deze complexe doelgroep te verbeteren. In 2010 wil Exodus het percentage dat het begeleidingsprogramma in een Exodushuis volledig afrondt verhogen tot 50%.

In 2007 heeft het Exodusvrijwilligerswerk uit handen van de Prins van Oranje, en in bijzijn van de Koningin een Appeltje van Oranje ontvangen als blijk van waardering voor het werk van de ruim 1500 vrijwilligers die naar schatting 4.250 (ex-)gedetineerden en hun familieleden hebben ondersteund.

Over Exodus

Exodus houdt zich bezig met de opvang en begeleiding van gedetineerden en ex-gedetineerden in de laatste fase van hun straf. Gemotiveerde (ex-)gedetineerden kunnen terecht in één van de tien Exodushuizen verspreid over het land of bij het Exodus vrijwilligersnetwerk. Dit netwerk van ruim 1500 vrijwilligers is gedetineerden, ex-gedetineerden en hun familieleden tot steun ten einde een succesvolle terugkeer in de samenleving mogelijk te maken.

Een digitaal exemplaar van het jaarverslag 2007 is verkrijgbaar bij Exodus Nederland, 071 516 19 50 of Nederland@exodus.nl





http://www.exodus.nl