B EN W BERICHTEN 2008 - 27 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 15 juli

Burgemeester

1. (15-07) Burgemeester Ivo Opstelten zal van 11 tot 17 augustus met een delegatie uit Rotterdam een bezoek brengen aan de 29ste Olympische Zomerspelen. De organisatie is in handen van NOC NSF. Het programma staat in het teken van sport en cultuur. Ook vinden er diverse expertmeetings plaats, o.a. over de Olympische Spelen van 2028. Rotterdam is de laatste decennia altijd met een delegatie op de Olympische Spelen aanwezig om belangrijke netwerken te onderhouden en uit te bouwen, Rotterdam als sportstad te promoten en om de acquisitiepositie van Rotterdam voor het aantrekken van grote sportevenementen te versterken. De delegatie bestaat uit 10 personen. Openings- en sluitingsceremonie van de Spelen worden niet bijgewoond.

2. (15-07) Het college van B en W stelt het stadhuis beschikbaar voor de Ortel Zomercarnaval straatparade op zaterdag 26 juli 2008.

3. (15-07) Het college van B en W heeft de begroting van de Gezamenlijke Brandweer in het haven- en industriegebied voor 2009 besproken. Eveneens heeft het college de conceptjaarrekening 2007, het jaarverslag 2007 en het wijzigingsvoorstel investeringsbegroting 2008 besproken. De gezamenlijke brandweer is een initiatief van de gemeente Rotterdam en de stichting Europoort Botlek Belangen en bestond in januari 2008 tien jaar. Deelnemers zijn de gemeenten Rozenburg en Rotterdam (havengebied, Hoogvliet en Pernis) en bedrijven uit het haven- en industriegebied.

4. (15-07) Het college van B en W heeft het actieprogramma nazorg ex- gedetineerde jongeren tot 23 jaar vastgesteld. Hierin staat hoe de nazorg voor jongeren tot 23 jaar die uit een justitiële jeugdinrichting of de gevangenis komen, geregeld is. Doel is te voorkomen dat jongeren tussen wal en schip vallen en weer in de criminaliteit terecht komen. Het actieprogramma draait om werk, scholing, huisvesting en andere vormen van ondersteuning. In jeugdinrichting De Hartelborgt is hiermee al ervaring opgedaan.

5. (15-07)Het college stelt de gemeenteraad voor om een motie van de PvdA(07gr2976) af te doen waarin het college de opdracht kreeg om met een plan van aanpak tegen asociale bewoners te komen. Het college kiest er niet voor om 'aso-woningen' te creëren omdat mensen die overlast veroorzaken daarmee niet worden gemotiveerd om hun gedrag te veranderen. Daarnaast vindt het college het niet wenselijk om overlastgevers dicht bij elkaar te huisvesten. Rotterdam doet veel aan de aanpak van woonoverlast. Er bestaan veel projecten en instrumenten die bijdragen aan het voorkomen en oplossen van woonoverlast, bijvoorbeeld het steunpunt woonoverlast en buurtbemiddeling. Om nog meer greep te krijgen op dit probleem is het project overlastmeldingen gestart. Hiermee streeft de gemeente naar één centrale registratie van overlastmeldingen waardoor een betere regie en controle mogelijk zijn. Het meldpunt gaat eind 2008 van start.

6. (15-07) Het college van B en W stuurt de halfjaarrapportage interventieteams 2008 naar de gemeenteraad. Het college heeft in oktober 2007 het protocol 'Huisbezoeken stedelijke en deelgemeentelijke interventieteams' vastgesteld. Dit protocol vormt het juridische kader voor een correcte en zorgvuldige uitvoering van de huisbezoeken. Daarnaast heeft het college, mede naar aanleiding van de aanbevelingen van de Ombudsman in zijn rapport 'Baas in eigen huis', een aantal toezeggingen gedaan aan de raad. De halfjaarrapportage interventieteams 2008 beschrijft de effecten van de inzet van interventieteams van januari tot en met mei 2008 en informeert de raad over de stand van zaken ten aanzien van het protocol en de toezeggingen.

7. (15-07) Het college heeft het integrale handhavingsprogramma 2008 vastgesteld. Dit programma richt zich op het in stand houden van een (brand)veilige omgeving. In 2008 zullen de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (dS+V) en de milieudienst DCMR 2400 controles uitvoeren, gericht op brandveiligheid en milieuvoorschriften. De controles worden uitgevoerd in gebouwen met kwetsbare gebruikers, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, horeca en kinderdagverblijven. Daarnaast krijgen die bedrijven een controle die een zeker risico vormen voor de omgeving, zoals spoorwegemplacementen, vuurwerkverkooppunten, tankstations en opslag van gevaarlijke stoffen. De komende tijd besteden de dS+V en DCMR extra aandacht aan het vergroten van de eigen verantwoordelijkheid van de eigenaren, gebruikers en bezoekers voor de (brand)veiligheid van de verschillende gebouwen en terreinen.

8. (15-07) Het college heeft de jaarlijkse trendrapportage 'Radicalisering in Rotterdam III' vastgesteld. De trendrapportage is opgesteld door het InformatieSchakelPunt Radicalisering van de Bestuursdienst.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (15-07) De directeur GGD Rotterdam Rijnmond krijgt het mandaat om huurovereenkomsten aan te gaan voor ruimten van maximaal 1.500 vierkante meter, ten behoeve van de huisvesting voor de Centra voor Jeugd en Gezin.

2. Het college stemt in met de Actieverklaring Aanpak Kindermishandeling. Deze actieverklaring bekrachtigt de regionale aanpak van kindermishandeling volgens de RAAK-methodiek. De methodiek is ontwikkeld in een aantal proefregio's en biedt handvatten voor verbetering van de aanpak van kindermishandeling. Het ministerie voor Jeugd en Gezin heeft er voor gekozen de methodiek landelijk uit te rollen, waarbij de 35 centrumgemeenten verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van de regionale aanpak. De drie centrumgemeenten Rotterdam, Spijkenisse en Vlaardingen brengen de coördinatie onder bij het stadsregionale programma Ieder Kind Wint.

3. (15-07)Het college stelt de raad voor de moties Verwijs-Çelik-Duys (2007-2748) en Sörensen (2007-3517) af te doen. De eerste motie verzocht het college te onderzoeken hoe het beheer van de multifunctionele accommodaties structureel kan worden ingevuld met een volwaardige, reguliere functie van conciërge met de bijbehorende kostenraming. De motie Sörensen vroeg het college te bevorderen dat de functie structureel in het basisonderwijs mogelijk wordt gemaakt. Met ingang van 1 januari 2009 is de gemeentelijke bijdrage geregeld die nodig is voor de salariskosten van een reguliere conciërge. Bij de begroting 2010 zal een voorstel komen voor de structurele financiering na 2010. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap draagt de kosten voor de eerste helft van het schooljaar 2008-2009.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (15-07) Het college van B&W heeft ingestemd met de samenwerking tussen de gemeente Den Haag en de gemeente Rotterdam voor de selectie en het beheer van een nieuw bibliotheekautomatiseringssysteem voor de diensten Bibliotheek Rotterdam en Openbare Bibliotheek Den Haag. Voor het beheer kunnen de Rotterdamse en de Haagse bibliotheek gebruik maken van het Rotterdamse Shared Service center ICT maar dat is niet verplicht. De definitieve uitwerking van de beheerinrichting wordt nog aan het college voorgelegd. De Rotterdams-Haagse samenwerking levert belangrijk efficiencyvoordeel op, bundeling van kennis en kwaliteit en een sterkere positie naar potentiële leveranciers. Ook andere bibliotheken kunnen straks profiteren van de in Den Haag en Rotterdam opgedane ervaring.

2. (15-07) Het college stelt de gemeenteraad voor om een motie af te doen van mevrouw Wijntuin (PvdA). Daarin werd het college opgedragen het rijksbeleid maximaal ten gunste van Rotterdam te beïnvloeden. Het college meldt in een brief aan de raad op welke terreinen resultaten zijn geboekt en op welke terreinen onderhandelingen nog gaande zijn.

3. (15-07) Het college van B&W heeft besloten uit het geld dat nog beschikbaar is vanuit de zogenaamde '1e en 2e Collegeprioriteit Monumenten 1991-1999' een subsidie te verstrekken voor restauraties aan de Rivièrahal van Diergaarde Blijdorp, het Kerkgebouw Museumpark (voormalige Remonstrantse kerk) en het HUF-pand aan de Hoogstraat. Het gaat in totaal om een bedrag van anderhalf miljoen euro.

4. (15-07.Het college van B&W heeft kennis genomen van de resultaten van de pilot kwaliteitsverbetering inburgering die in 2007 is gestart. De pilot houdt in dat Rotterdamse inburgeraars na het afronden van hun inburgeringscursus nog extra taallessen krijgen en begeleid worden bij het vinden van een baan. Bijna de helft van de deelnemers aan de pilot vond betaald werk. Gezien het succes wil Rotterdam de aanpak voortzetten met 1.500 inburgeraars (niet uitkeringsgerechtigden). Rotterdam stelt hiervoor E 1 miljoen beschikbaar en vraagt het Rijk om aanvullende financiering. Rotterdam ziet inburgering als middel om te komen tot duurzame deelname aan de samenleving. Binnenkort worden de uitkomsten van de pilot aangeboden aan Minister Vogelaar.

5. (15-07) ) Het college heeft besloten om E 7.500.000 uit het programma Sociaal toe te kennen aan de dienst Jeugd Onderwijs en Samenleving voor de uitvoering van het programma Mensen maken de Stad voor de periode 2008-2010. Het geld was hiervoor al gereserveerd.

6. (15-07) Het college van B&W heeft ingestemd met de benoeming van mevrouw prof. dr. Lorike Hagdorn tot lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Theaterproduktie Rotterdam,

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (15-07) Het college heeft de schriftelijke reactie vastgesteld op de rapportage 'Een dagje Rotterdam.Hoe welkom voel je je?' van het BurgerPanel Rotterdam. Het panel heeft de gastvrijheid van Rotterdam onderzocht . De eindrapportage bevat conclusies en aanbevelingen voor de informatievoorziening aan bezoekers en toeristen, de aanwezigheid van openbare toiletten, openbaar vervoer en parkeerfaciliteiten in Rotterdam (Chipknip en P+R). Het BurgerPanel Rotterdam is twee jaar geleden opgericht en bestaat uit actieve Rotterdammers die betrokken zijn bij hun stad. Het panel toetst aan de hand van ervaringen van burgers de dienstverlening van de gemeente Rotterdam en adviseert het college van burgemeester en wethouders.

2. (15-07) Het college heeft het Saneringsprogramma Bevi-bedrijven Rotterdam vastgesteld en besloten de raad te informeren over de aanpak van saneringssituaties bij deze bedrijven op Rotterdams grondgebied. Het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen (Bevi) heeft als doel mensen een minimum beschermingsniveau te bieden tegen een ongeval met gevaarlijke stoffen bij bedrijven. Het Bevi is gebaseerd op de Wet milieubeheer en de Wet op de ruimtelijke ordening en vormt het wettelijke kader voor het aanpakken van externe veiligheidsknelpunten bij inrichtingen die door het Bevi als saneringsplichtig zijn aangewezen. In het Bevi en het hierop gebaseerde Revi (Regeling externe veiligheid inrichtingen) is het risicogebied rondom bedrijven vastgesteld waarbinnen kwetsbare objecten zoals woningen, grote kantoren en scholen niet zijn toegestaan. Het Bevi schrijft voor dat het bevoegde gezag voor die locaties een saneringsprogramma moet opstellen.

3. (15-07) Het college van B en W heeft de brief betreffende de aansprakelijkheid voor uitoefening van de nautisch-maritieme taken vastgesteld en verzonden naar het Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (15-07) Het college heeft besloten dat de bevoegdheid tot het aanwijzen van gemeentelijke belastingdeurwaarders met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008 is gemandateerd aan de directeur Gemeentebelastingen Rotterdam.

2. (15-07) Het college heeft besloten een projectontwikkelingovereenkomst met Dura Vermeer Vastgoed (DVV) aan te gaan voor de ontwikkeling van de Vierhavensstrip. Daarnaast heeft het college besloten om de wethouder van Buitenruimte te machtigen om te zijner tijd, tegelijk met de koopovereenkomst, een beheerovereenkomst aan te gaan.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (15-07) Het college heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan "Golfbaan Oost-Abtspolder" vrij te geven voor overleg en inspraak. Het college stelt de raad voor het milieueffectrapport (MER) Golfbaan Noordpunt Oost-Abtspolder (NOAP) aanvaardbaar te verklaren. Daarnaast heeft het college besloten een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de NOAP. Aan het dagelijkse bestuur van de deelgemeente Overschie heeft het college verzocht om het voorontwerp bestemmingsplan en MER samen met het vrijstellingsplan voor de "Golfbaan Oost-Abtspolder" ter inzage te leggen.

2. (15-07) Het college heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan "Doenkade-N209 II" vrij te geven voor vooroverleg. De laatste jaren is de hoeveelheid verkeer op de N209 sterk toegenomen, onder andere als gevolg van grootschalige woningbouw in de gemeente Lansingerland. Voor de toekomst wordt ook een sterke groei van het verkeer verwacht. Door deze grote verkeersdrukte tussen Zoetermeer en Rotterdam en door de grote ruimtelijke ontwikkelingen zal de provinciale weg N209, ondanks de aanleg van de N470 (de nieuwe verbinding tussen Zoetermeer en Rotterdam) overbelast raken. Om in de toekomst de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefkwaliteit in dit gebied te kunnen waarborgen, gaan de provincie Zuid-Holland en de Stadsregio Rotterdam twee ingrepen realiseren: 1. de verbreding van de N209 tussen Vliegveldweg en de G.K. van Hogendorpweg (Doenkade); 2. reconstructie van de Knoop A13-N209, inclusief aansluitende wegen, toe- en afritten naar en van de A13, maar exclusief aanpassingen op de A13 zelf. Deze ingrepen worden door dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt.

3. (15-07) Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Homerusstraat en de Dantestraat. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling van het bestemmingsplan kan dan de bouw van 124 eengezinswoningen mogelijk gemaakt worden.

4. (15-07) Het college heeft besloten om het gebied dat wordt genoemd in de subdoelstelling "start bouw 500 betaalbare woningen voor jonge starters in en om de binnenstad" ruimer te definiëren dan nu formeel in het definitieboekje is vastgelegd. Hiermee wordt recht gedaan aan de intentie bij het formuleren van de collegedoelstelling.

5. (15-07) Het college heeft besloten, in tegenstelling tot wat vermeld staat in het Collegeprogramma 2006-2010, erfpacht voor nieuwbouwwoningen niet opnieuw in te voeren. De reden hiervan is dat de herinvoering niet bijdraagt aan de doelstelling om de aanschaf van een koopwoning voor inwoners van de stad met een laag of middeninkomen aantrekkelijker te maken.

6. (15-07) Het college heeft een beleidslijn vastgesteld over de Revitaliseringsaanpak van de Spaanse Polder. De gemeente zal de huur of erfpacht van panden die door de gemeente zijn uitgegeven/verhuurd alleen dan opzeggen als het huur- of erfpachtobject niet wordt gebruikt, in overeenkomst met de bestemming en het gebruik zoals in de akte vermeld en de ondernemer dusdanig illegale activiteiten ontplooit dat opzegging van die erfpacht rechtvaardigt.

7. (15-07) Het college heeft besloten de uitgangspunten van de grondexploitatie Vierhavensstrip vast te stellen. Daarnaast kent het college deze de status 'uitvoeren' toe.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (15-07) Het college heeft nadere regels vastgesteld voor subsidieverlening aan ondernemers en vastgoedeigenaren op bedrijventerrein De Laagjes in Ijsselmonde en Feijenoord.

2. (15-07) Het college heeft nadere regels vastgesteld m.b.t. gesubsidieerd werk voor mensen die werken als WIW-er (de voormalige Wet Inschakeling Werkzoekenden). Dat zijn gesubsidieerde banen voor langdurig werkzoekenden die worden gedetacheerd bij instellingen in de publieke sector. Het gaat enkel om (47) mensen die in Rotterdam in zo'n WIW-baan werken maar niet in de stad wonen. Met ingang van 1 januari volgend jaar mag de gemeente niet langer de salariskosten betalen van deze werknemers. Dat vloeit voort uit de afschaffing van de WIW en de invoering van de Wet Werk en Bijstand. Daarom wil Rotterdam kijken of de woonplaatsen van deze WIW-ers de salariskosten kunnen overnemen. Een andere mogelijkheid is dat de inlenende werkgevers de mensen in gewone dienst nemen. Mocht dit niet lukken, dan bijft de arbeidsovereenkomst voor deze zgn. buitensteedse WIW-ers intact.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (15-07) Het college heeft besloten dat de gemeente Rotterdam lid wordt van de Europese organisatie Airport Regions Conference. De aangesloten overheden hebben als gemeenschappelijk belang dat zij de economische voordelen van de luchthaven binnen hun grenzen in evenwicht willen laten zijn met de impact op de leefomgeving. Luchthavenwethouder Mark Harbers wordt namens het college aangewezen als vertegenwoordiger.

2. (15-07) Het college onderschrijft de Gedragscode Publiek Opdrachtgeverschap in de Bouw. Hierin zijn de kernwaarden opgenomen, volgens welke het college als opdrachtgever handelt. Deze kernwaarden zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, integriteit, betrouwbaarheid en transparantie. Binnenkort wordt de gedragscode ondertekend.

3. (15-07) Het college heeft besloten tot het verlenen van goedkeuring voor de werkzaamheden voor de bouw van parkeergarage Strip Hillesluis aan de Dura Vermeer Groep NV voor een bedrag van E 7.960.000,-. De parkeergarage met 200 parkeerplaatsen komt aan de Colosseumweg. Deze is noodzakelijk voor het verbeteren van de woonkwaliteit in het gebied en voor het realiseren van voldoende parkeerplaatsen voor de nieuwbouw in de omgeving. De bouwwerkzaamheden starten naar verwachting in oktober 2008. De bouwtijd is één jaar.

4. 15-07) Het college heeft de directeur OBR opdracht gegeven om een Parkeer + Reis (P+R)-voorziening met 500 parkeerplaatsen te ontwikkelen op een parkeerdek boven de nieuwe tramremise bij Beverwaard. De verplaatsing van de tramremise is noodzakelijk in verband met realisatie van het project Parkstad. De P+R is onderdeel van het collegeprogramma en van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit (RAL). De bouw van de tramremise en P+R-dek start in het najaar van 2008 en is gereed in het tweede kwartaal van 2010. De Stadsregio levert een financiële bijdrage van 50% aan de realisatie. De overige financiering komt uit Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV2), RAL en BOR

Schriftelijke vragen

(15-07) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. P.B. van Tijn (VVD) over het niet opschorten van de uitkering bij het niet meewerken aan verplichtingen inzake arbeidsinschakeling. . J.J. Verwijs (GroenLinks) over de voortzetting van activiteiten van MOC en van het project Mama's Place. . T. Kuzu (PvdA) en M.G.J. van Muijen (PvdA) over ISD. . A. Bonte (GroenLinks) over biodieselfabriek B2G. . E.P. van Heemst (PvdA) over Oleanderplein en omgeving. . R. Schuurman (Leefbaar Rotterdam) over elektrostatische filters tegen fijnstof. . L.P.M.. de Kleijn (SP) over kosten van gratis OV voor ouderen. . P.B. van Tijn (VVD) over Integratie: etnische conflicten. . H.C. van Schaik (Leefbaar Rotterdam) over vogeloverlast. . T. Harreman (PvdA) over terugkeren naar Nieuw Crooswijk. . M. Heijmen (PvdA) en M.G.J. van Muijen (PvdA) over overlast op het Gouwplein. . J.J. Verwijs (GroenLinks) over zorgwacht in Utrecht. . D. Hoogland (PvdA) over woonoverlast.


---- --