Universiteit Leiden

Grote subsidie voor Sterrewachtarchief

Met een subsidie van 100.000 euro van het Nationaal Conserveringsprogramma Metamorfoze kan het archief van de Leidse Sterrewacht worden geconserveerd en gedigitaliseerd. Dr. David Baneke gaat het archief eerst inventariseren: `Zolang je geen goede inventaris hebt, is zo'n archief alleen maar een berg papier.'

Afbeelding: een deel van het archief zoals het nu is opgeslagen op de Sterrewacht, niet in zuurvrij materiaal verpakt en ongecatalogiseerd.

Zuurvrije dozen
Het archief ligt nu nog op de Sterrewacht. Nadat Baneke het heeft geïnventariseerd wordt het in zijn geheel gedigitaliseerd en verpakt in zuurvrije dozen. Vervolgens wordt het naar de Universiteitsbibliotheek overgebracht, waar het veilig en onder geklimatiseerde omstandigheden wordt bewaard. De kern van het archief bestaat uit de collecties van Frederik Kaiser (1808-1872, grondlegger van de moderne Leidse Sterrewacht) en Willem de Sitter (1872-1934, directeur van de Sterrewacht vanaf 1918 en pionier van de moderne kosmologie). Daarnaast zijn er stukken van H.G. van de Sande Bakhuyzen en Ejnar Hertzsprung, en van hun medewerkers en studenten zoals onder anderen Jan Oort. Het archief bestrijkt voornamelijk de periode 1830-1940.

Afbeelding: Beroemde foto van vijf belangrijke pioniers van de Algemene Relativiteitstheorie: van links naar rechts Albert Einstein, A.S. Eddington, Paul Ehrenfest, H.A. Lorentz en Willem de Sitter. De Sitter was één van de eersten die de astronomische consequenties van de nieuwe theorie onderzocht. Daarmee was hij een van de grondleggers van de moderne kosmologie. Bovendien speelde hij een sleutelrol in de verspreiding van de kennis van de theorie naar de Angelsaksische wereld. De foto is door de zoon van De Sitter gemaakt in de Leidse Sterrewacht op 26 september 1923.

Einstein
De Leidse astronomen hadden intensief contact met vooraanstaande wetenschappers uit de hele wereld. Het archief bevat vele brieven van Lorentz, Kapteyn, Lemaître, Leverrier, Quetelet en talloze anderen. `Er bestaat veel belangstelling voor het archief, zowel nationaal als internationaal', vertelt Baneke. `Er zitten bijvoorbeeld achttien brieven van Einstein in het archief. Afgelopen maanden heb ik al vier of vijf mensen langs gehad die ze wilden inzien. Papier is kwetsbaar en dan is het erg handig als dat materiaal ook gedigitaliseerd voorhanden is.'

Afbeelding: inhoudsopgave van een notieboek uit 1916 van Willem de Sitter, door hemzelf met de hand geschreven. Het onderwerp is correspondentie met Albert Einstein en andere documentatie over diens gravitatietheorie.

Tentoonstelling

Afbeelding: Cartoon uit de studentenalmanak van 1857. Frederik Kaiser in gevecht met Willem Suringar, hoogleraar botanie, om de voor de bouw van de Sterrewacht `geannexeerde' grond van de Hortus.

Baneke denkt twee jaar nodig te hebben om het archief te inventariseren. Nadat het naar de bibliotheek is overgebracht blijft het archief uiteraard beschikbaar voor onderzoek. De inventaris en de digitale afbeeldingen worden toegankelijk gemaakt via Bijzondere Collecties Digitaal. Maar we hoeven niet zo lang te wachten om een deel van het archief te kunnen bezichtigen. In het najaar wordt de uitvinding - vierhonderd jaar geleden in Middelburg - van de telescoop herdacht met een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek. Baneke: `In 1608 waren er veel diplomaten uit heel Europa aanwezig voor onderhandelingen over het Twaalfjarig Bestand, zodat het nieuws over de uitvinding zich snel verspreidde en Galileo Galilei al een jaar later zijn beroemd geworden waarnemingen kon doen.' Op de tentoonstelling zullen ook stukken uit het Sterrewachtarchief te zien zijn.

Wereldtop
Nederlandse astronomen behoorden de afgelopen anderhalve eeuw tot de absolute wereldtop. De Leidse Sterrewacht speelde - en speelt nog steeds - een belangrijke rol hierin. Baneke: `Het Sterrewachtarchief is de belangrijkste bron voor de geschiedenis van de moderne Nederlandse astronomie. Het geeft een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap: niet alleen van het onderzoek, maar ook van de bestuurlijke en financiële gang van zaken.'

Bouwtekeningen
De subsidie voor het behoud van het Sterrewachtarchief komt kort na de toekenning van een grote subsidie van 2,9 miljoen euro voor de restauratie van de oude Sterrewacht in de binnenstad. De oorspronkelijke bouwtekeningen bevinden zich in het archief, evenals de tekeningen van de uitbreidingen in de jaren twintig. Het archief zal dan wellicht ook bij die restauratie van nut zijn voor het terugbrengen van oorspronkelijke details. Ook voor restauratie en onderhoud van de instrumenten is het archief van belang. Veel van de oorspronkelijke instrumenten zijn nog in de oude Sterrewacht aanwezig, maar een deel van de apparatuur is verspreid geraakt en bevindt zich onder andere in Lembang in Indonesië en Zuid-Afrika.

(15 juli 2008/SH)

15/7/2008