Gemeente Oldebroek


Wildbeheer op de Veluwe


Deze maand starten de jagers met het afschieten van bijna 5200 wilde zwijnen op de Veluwe. De tellingen van de afgelopen weken laten zien dat er ook dit jaar weer veel rondlopen: ruim 6000. De provincie Gelderland wil er alles aan doen om de overlast en de schade, zoals ze die vorig jaar veroorzaakten, dit jaar te voorkomen. De Faunabeheereenheid Veluwe heeft hiervoor een werkplan ingediend bij de provincie Gelderland. Dat plan heeft het college van Gedeputeerde Staten vandaag goedgekeurd.

"We hebben dit jaar twee nieuwe maatregelen. Ik wil de schade zoals vorig jaar aan landbouwgewassen, aan openbare voorzieningen, tuinen en campings en ook de overlast in de bebouwde kommen en de grote hoeveelheid aanrijdingen met zwijnen voorkomen. Ik heb daarom met de Faunabeheereenheid afgesproken dat 60% van het afschot direct in juli en augustus gerealiseerd moet worden. Dat moet lukken, omdat er minder voedsel beschikbaar is en meer dieren op lokvoer afkomen in deze maanden. Daarnaast kunnen jagers voor het eerst gebruik maken van nachtkijkers. Ook dit gaat ervoor zorgen dat er in kortere tijd meer zwijnen worden afgeschoten," aldus Gelders gedeputeerde Harry Keereweer.

Nieuwe maatregelen
Twee nieuwe maatregelen moeten bijdragen aan het zo snel mogelijk verkleinen van de zwijnenpopulatie op de Veluwe:
1. de provincie heeft met de Faunabeheereenheid een resultaatverplichting afgesproken. De jagers starten direct in juli met schieten, in juli en augustus 3100 zwijnen worden afgeschoten. Het is belangrijk om het grootste gedeelte af te schieten in de maanden juli en augustus. Dan zijn er nog weinig eikels en beukennootjes en komen de zwijnen op het lokvoer af.
2. de provincie biedt de jagers de mogelijkheid nachtkijkers te gebruiken. Jagers zijn dan minder afhankelijk van maanlicht en weersomstandigheden. Nachtkijkers zorgen voor beter zicht en verkleint de kans op een niet direct dodelijk schot.

Verkleinen zwijnenpopulatie op de Veluwe
De Veluwe is het enige grote gebied in Nederland waar zwijnen op een natuurlijke wijze kunnen overleven. De voedselsituatie op de Veluwe is al een aantal jaren achtereen zeer gunstig. Wilde zwijnen hebben in Nederland geen natuurlijke vijanden meer, zodat ze zich erg snel vermeerderen. De enige manier om de zwijnenstand in de hand te houden is dan ook menselijk ingrijpen. De Faunabeheereenheid Veluwe is hiervoor verantwoordelijk en maakt elk jaar een werkplan. De provincie Gelderland is verantwoordelijk voor het goedkeuren van dit plan, waarin staat aangegeven hoeveel zwijnen er geteld zijn en hoeveel er afgeschoten mogen en moeten worden. Het doel is om in het voorjaar uit te komen op 860 zwijnen. Zijn het er meer dan is de kans groot op ziektes. Daarnaast zorgt dat ook voor toenemende schade aan landbouwgewassen, voor meer overlast in de bebouwde kom, schade aan openbare voorzieningen, tuinen en campings en voor hogere veiligheidsrisico's in het verkeer.