Nederlandse professional krijgt concurrentie van gretige buitenlander
14/07/2008 09:28
EssentialPeople
- Persbericht -
Onderzoek EssentialPeople: schaarste op arbeidsmarkt effent pad voor expats
Nederlandse professional krijgt concurrentie van gretige hoogopgeleide buitenlander
Oegstgeest, maandag 14 juli 2008 - Nederlandse (interim) professionals kunnen zich opmaken voor concurrentie van gretige hoogopgeleide buitenlanders. Door de stijgende vraag op de arbeidsmarkt, werven managers steeds vaker over de grenzen, alwaar zij veel gemotiveerde, gekwalificeerde en in sommige gevallen goedkopere alternatieven vinden. Vooral Europeanen en Indiërs blijken geschikt en populair. Dit en meer blijkt uit onderzoek van EssentialPeople onder 648 Nederlandse managers en (interim) professionals actief in de zakelijke en financiële dienstverlening. Het onderzoek is onafhankelijk uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. De stijgende internationale concurrentie zal volgens EssentialPeople leiden tot een algehele kwaliteitsimpuls.
70 procent van de ondervraagde managers en (interim) professionals ervaart schaarste op de arbeidsmarkt in zijn of haar vakgebied. Vooral de vakgebieden Finance, ICT en Operations hebben hier onder te lijden. "De ondervraagden geven aan dat het voor zakelijke en financiële dienstverleners zowel moeilijk is om goede ervaren mensen, als gekwalificeerde talenten te vinden," vertelt Nienke Platenburg, directeur van EssentialPeople. "Door de grote vraag liggen salariseisen bovendien vaak hoog, terwijl we geluiden uit de markt horen dat de kwaliteit en het werkethos van de mensen in Nederland lang niet altijd met deze salarissen zijn meegegroeid."
Weinig effect
Als voornaamste oplossingen voor de schaarste worden achtereenvolgens genoemd het ondersteunen van thuiswerken (51%), het flexibiliseren van roosters (42%) en het aantrekkelijker maken van functies door onder meer strategische verantwoordelijkheid in te bouwen (39%). "Gevraagd naar wat zij al doen in hun organisatie, noemen de managers echter al de bovenstaande maatregelen in hun top vier, aangevuld met het bieden van (interne) opleidingen (49%)," aldus Platenburg. "Vooralsnog sorteert dit dus weinig effect en blijft het probleem vrijwel ongewijzigd, met de nijpende vergrijzingeffecten nog voor ons."
Prijs voor werkethos
Slechts ongeveer één op de acht van de ondervraagden noemt het aantrekken van professionals uit het buitenland uit zichzelf als oplossing voor de schaarste. De houding tegenover (hoogopgeleide) werknemers uit het buitenland is echter over het algemeen positief. "Meer dan de helft van de managers (54%) vindt zelfs dat het door de afname van de beroepsbevolking noodzakelijk en onontbeerlijk is om buitenlandse werknemers aan te trekken. De argumenten vóór buitenlands personeel spreken dan ook boekdelen," vervolgt Platenburg. "Naast het feit dat er onvoldoende aanbod is in Nederland zelf, wordt ook relatief veel aangegeven dat het de internationale positie kan versterken en prijzen managers het werkethos van de buitenlanders."
Gretig maakt gewild
Ondanks de lovende kritieken en vervagende drempels voor buitenlanders om hier te komen werken, maakt 94 procent van de (interim) professionals in Nederland zich weinig tot geen zorgen over concurrentie van vakgenoten uit het buitenland. Tachtig procent beziet het toekomstperspectief dan ook positief en verwacht genoeg blijvende vraag naar zijn of haar expertise. "Het is een zeer positieve ontwikkeling dat het voor Nederlandse bedrijven aantrekkelijker wordt om ook over de grenzen te zoeken naar vaste medewerkers en interim professionals," vertelt Platenburg. "Met deze schaarste wordt het nog belangrijker om die paar professionals eruit te pikken - of deze nu uit Nederland, Engeland of Polen komen - die perfect passen in het totaalplaatje van de organisatie. Dit is zowel beter voor werknemer als werkgever. Bovendien komt er meer internationale competitie tussen (interim) professionals, waardoor de totale kwaliteit en het enthousiasme opgestuwd wordt. Wij leren van hen en zij leren van ons."
Louter lof
Naast de beoogde voordelen van het aantrekken van werknemers uit het buitenland, blijken ook de daadwerkelijke ervaringen positief te zijn. Vooral de managers werkzaam in Finance (60%) en ICT (42%) beschikken over ervaring met buitenlandse (interim) professionals. "Slechts bij zeven procent van de managers heeft dit ooit geleid tot negatieve ervaringen en met name de goede werkmentaliteit, het hoge opleidingsniveau, de flexibiliteit en de uitstekende beheersing van het Engels worden geroemd," licht Platenburg toe. Vooral mensen uit West- en Oost-Europa, alsmede India zijn in trek.
Een miljoen minder
Meer dan de helft van alle respondenten (56%) vindt het zorgwekkend dat de beroepsbevolking in 2040 zal zijn afgenomen met liefst een miljoen mensen. "Een aantal managers geeft aan dat het aantrekken van mensen uit het buitenland slechts een korte termijnoplossing is," concludeert Platenburg. "Nederland moet er zelf voor zorgen dat structureel meer gekwalificeerde mensen aan het werk gaan en dat zij uitstekend worden voorbereid om hard en kwalitatief hoogstaand te werken, om zo de concurrentie aan te gaan met het buitenland." Dit sluit aan bij enkele punten uit het recente rapport van de Commissie-Bakker, waarin staat vermeld dat er tot 2016 400.000 meer mensen aan het werk moeten worden geholpen en dat er door overheid, werkgevers en werknemers extra moet worden geïnvesteerd in de kwaliteit van de Nederlandse werknemer.
Over het onderzoek
In opdracht van EssentialPeople heeft onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel in de maanden mei en juni onafhankelijk kwantitatief, online onderzoek verricht onder 648 respondenten, waarvan 275 managers (bij bedrijven van minimaal 250 werknemers) en 373 hoogopgeleide (interim) professionals. EssentialPeople wilde met het onderzoek meer inzicht krijgen in meningen over de schaarste op de arbeidsmarkt en het aantrekken van (interim) professionals uit het buitenland.
Over EssentialPeople
EssentialPeople is gespecialiseerd in de tijdelijke inzet van ervaren en hoogopgeleide vakspecialisten en (project)managers. EssentialPeople is onderdeel van Badenoch & Clark International. De Amerikaanse MPS Group heeft alle aandelen van Badenoch & Clark in handen. MPS Group is met 21.000 mensen een toonaangevende partij op het gebied van tijdelijke en vaste inzet van professionals en is genoteerd aan de New York Stock Exchange. Bij Badenoch & Clark werken 900 mensen, van wie 50 in dienst van EssentialPeople. Voor meer informatie: www.essentialpeople.com.
- Einde bericht -
http://www.essentialpeople.nl