AzG: Teleurstellende uitspraak federale gerechtshof Zwitserland

14/07/2008 17:18

Artsen Zonder Grenzen

Rechtszaak aangespannen door Nederlandse regering tegen Artsen zonder Grenzen

Genève, 14 juli 2008 - Artsen zonder Grenzen heeft met ontsteltenis kennis genomen van de uitspraak van het federaal gerechtshof, de hoogste juridische instantie van Zwitserland, om de humanitaire organisatie en de Nederlandse regering op basis van een 50/50 uitspraak uit elkaar te sturen. De rechtszaak, aangespannen door de Nederlandse overheid, betrof de verantwoordelijkheid voor het losgeld dat in april 2004 door de Nederlandse overheid werd betaald voor de vrijlating van Arjan Erkel, destijds landencoördinator van Artsen zonder Grenzen, die 20 maanden lang gegijzeld werd in Noord-Kaukasus.

Na vier jaren juridische verwikkelingen, en ondanks twee eerdere uitspraken in het voordeel van Artsen zonder Grenzen, heeft het federaal gerechtshof in Bern besloten dat de twee partijen de financiële last moeten delen. Daarmee heeft zij het hoger beroep dat door de Nederlandse regering werd aangespannen gedeeltelijk gehonoreerd. Deze uitspraak schept een precedent dat grote gevolgen heeft voor onafhankelijke humanitaire hulpverlening in conflictgebieden.

'Na twee uitspraken in het voordeel van Artsen zonder Grenzen is dit salomonsoordeel teleurstellend. Het verhult de rol van de Nederlandse regering die het losgeld onderhandelde en betaalde, en vervolgens de rekening doorschoof aan Artsen zonder Grenzen. Deze uitspraak gaat gepaard met ernstige ontwikkelingen die de onafhankelijke hulpverlening in gevaar brengen. Dat betekent dat deze uitspraak in Zwitserland, land waar de Geneefse Conventie is opgesteld, bijzonder zorgwekkende gevolgen heeft voor onze teams die in conflictgebieden werken, zoals Somalië of Darfur,' aldus Isabelle Segui-Bitz, voorzitter van Artsen zonder Grenzen Zwitserland.

Het is onacceptabel een hulporganisatie de verantwoordelijkheid te laten dragen voor een gedeelte van losgeld dat is onderhandeld en betaald door een regering. Toen de feiten gepresenteerd werden voor het Zwitserse gerechtshof werd de versie van de zaak zoals Artsen zonder Grenzen die voorlegde, eenduidig geldig verklaard.

Door te accepteren dat de rechtszaak wordt geïnterpreteerd als een puur contractueel geschil, zoals gevraagd door de Nederlandse regering, draagt deze uitspraak van het federaal gerechtshof van Zwitserland bij aan het bagatelliseren van misdaden die tegen hulpverleners worden begaan zonder dat daarop een straf volgt, wat al verschillende jaren steeds vaker het geval is.





http://www.artsenzondergrenzen.nl