Gemeente Den Haag

Originele interieurfoto's Titanic in archief Mutters

Het Haags Gemeentearchief is sinds kort in het bezit van het archief van de Koninklijke Nederlandsche Meubelfabriek H.P. Mutters en Zoon (1867-1966). In dit archief bevinden zich originele foto's van interieurs die de Haagse meubelfabriek voor de Titanic maakte. Mutters maakte naast scheepsinterieurs ook vliegtuiginterieurs voor de KLM. Voor het Koninklijk Huis maakte het bedrijf ondermeer een wieg en het interieur van een koninklijke trein.

Meubelbedrijf Mutters verzorgde het interieur van diverse hutten op de Titanic. Mutters verzorgde de betimmering en inrichting van 24 luxe hutten van het stoomschip Titanic. Bovendien leverde Mutters de meubels voor de veranda, de 'palm-court' (gezelschapszaal), de rooksalon en het 'private-deck'.
Ook andere Haagse bedrijven hielpen mee met de vervaardiging van de meubels. De Koninklijke Nederlandsche Mandenfabriek W.F. van Vliet maakte alle rieten meubels in opdracht van Mutters. Op 31 mei 1911 was Herman Pieter Mutters zelf in Belfast aanwezig om de Titanic, het op dat moment grootste passagiersschip ter wereld, te water te zien gaan.

Eerste reis
Tien maanden later, op 2 april 1912, verliet de Titanic de havens van Belfast voor de eerste reis en voer naar Southampton waar de meeste passagiers aan boord kwamen. Op 10 april 1912 ging de zeereis van de Titanic verder richting New York met meer dan 2200 crewleden en passagiers aan boord. In de nacht van 14 op 15 april 1912 vond de ramp plaats. De Titanic raakte een ijsberg en zonk vervolgens binnen drie uur. De ondergang van de Titanic resulteerde in de dood van meer dan 1500 passagiers. Het is tot op heden één van de grootste scheepsrampen in vredestijd.

Expositie
Langs de Kalvermarkt (ramen van de studiezaal, stadhuiszijde) is vanaf 11 juli 2008 een kleine expositie te zien met een selectie van fotos uit het archief van Mutters. Zo wordt het voor geïnteresseerden en toevallige passanten mogelijk om een kijkje te nemen in de rijke collectie van het Haags Gemeentearchief.

Voor meer informatie over dit bijzondere archief en andere archieven kijk op: www.gemeentearchief.denhaag.nl