Rookverbod wordt massaal nageleefd
14 juli 2008 - nieuwsbericht
Bijna iedere horecaondernemer die aangaf dat hij een rookverbod heeft
ingesteld, had inderdaad voldoende maatregelen genomen om hinder en
overlast van tabaksrook te voorkomen. Uit een analyse van duizend
controles die door de controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit
(VWA) zijn gehouden blijkt dat 96% van de horecaondernemers zich aan
de nieuwe regels houdt. De analyse geeft een goed beeld van de
situatie in Nederland.
Ondanks dat bedrijven zich massaal aan de regels hielden, deelde de
VWA toch 34 waarschuwingen uit. Dit had te maken met het feit dat een
aantal bedrijven (nog) geen rookverbod had ingesteld. Waarschuwingen
werden verder gegeven omdat publiekstoegankelijke delen of
personeelsruimten, zoals keuken en magazijnen, niet rookvrij waren.
De controleurs van de VWA stelden onder andere vast of het personeel
goed was geïnstrueerd en of de asbakken in het pand waren verwijderd.
Bij tweederde van de gecontroleerde bedrijven bleek dat het rookverbod
niet aangeduid was. Daardoor ontstond er onduidelijkheid bij de
bezoekers, zeker bij de buitenlandse vakantiegangers die ons land
aandoen. De VWA adviseert dan ook om het rookverbod goed aan te
duiden. Posters kan men bestellen via www.horecarookvrij.nl.
Ook onderzochten de inspecteurs de aangebrachte rookruimten. Uit de
controles bleek dat tot nu toe slechts 116 van de onderzochte
bedrijven een aparte rookruimte hadden ingericht. Daarvan bleek twaalf
procent niet aan de eisen te voldoen.
De afgelopen weken is gebleken dat bij horeca-eigenaren niet duidelijk
is hoe een rookruimte dient te worden ingericht. Zo wist men niet dat
rookruimtes afgesloten en aangeduid dienen te zijn, er geen hinder of
overlast mag zijn van tabaksrook naar aanliggende ruimten en dat er
geen horecawerkzaamheden, zoals het ophalen van glazen, mogen
plaatsvinden. Ook mag er geen (thuis) tap worden geplaatst.
De gecontroleerde terrassen bleken vrijwel allemaal aan de gestelde
eisen (minimaal één zijde niet afgesloten) te voldoen. Wel bleek in
sommige gevallen dat de rook vanaf het terras naar binnen trok,
waardoor overlast ontstond. Dit werd in onderling overleg opgelost.
De VWA voert dit jaar circa 17.000 controles in horecagelegenheden
uit. Daarvoor worden tweehonderd controleurs in het hele land ingezet.
Voedsel en Waren Autoriteit