Stichting Wakker Dier

Radiocampagne: 'kip het meest MISHANDELDE stukje vlees!'

13 juli 2008

De bekende `kip'-reclamecampagne van de vleessector heeft er morgen een diervriendelijk zusje bij. Onder de titel `Kip! Het meest mishandelde stukje vlees!' start Wakker Dier maandag haar - ongesubsidieerde - anti-kipcampagne. In radiospots wordt verteld dat een kip in de oven meer ruimte heeft, dan zij tijdens haar leven ooit heeft gehad. Gelijktijdig dient Wakker Dier een klacht in tegen de omstreden kipcampagne van de vleessector. Wakker Dier wil dat de 3 miljoen euro die de vleessector aan EU-subsidie kreeg, wordt teruggevorderd. De Europese Commissie verstrekte subsidie voor een informatiecampagne over dierenwelzijn en voedselveiligheid, maar de vleessector misbruikt het geld voor een platte campagne die voornamelijk bestaat uit het geven van kiprecepten.

De vleessector maakt hierdoor misbruik van Europese subsidies. Wakker Dier dient haar klacht in bij de Europese Commissie en de Dienst Regelingen van het Landbouwministerie. De laatstgenoemde moet toezien op de besteding van Europese subsidies. Landbouwminister Verburg antwoordde eerder al op Kamervragen dat de subsidie oorspronkelijk is verstrekt om de - tijdens de vogelpest gedaalde - kipconsumptie te herstellen, maar moest toegeven dat inmiddels de kipconsumptie hoger is dan ooit. De subsidie is sowieso in strijd met het kabinetsbeleid dat juist sinds mei haar pijlen richt op de vermindering van vleesconsumptie.

Volgens de subsidieregels moet de kipcampagne informatie verstrekken over huisvesting en welzijn, maar er wordt met vrijwel geen woord gerept over de grote welzijnproblemen in de kipindustrie. Nederland is het meest pluimveedichte land ter wereld. 400 miljoen kippen worden jaarlijks vetgemest: in zes weken tijd en op minder dan een A4'tje leefruimte. Deze jonge kuikens groeien zo snel dat meer dan 15 miljoen kuikens jaarlijks doodgroeien. Een groot deel van de kuikens heeft loopproblemen door overgewicht. Op de slachtleeftijd worden de kuikens ruw gevangen, waardoor nog eens tientallen miljoenen breuken en kneuzingen oplopen. In de slachterij worden de kuikens slecht verdoofd voor de slacht, omdat de slachterijen bang zijn dat de verdoving de vleeskwaliteit vermindert. Uiteindelijk ligt een kip voor een paar euro in de winkel. Iedereen kan begrijpen dat de kip hiervoor de prijs heeft betaald.