AzG roept EU-top Middellandse Zee op opvang migranten te verbeteren
11/07/2008 11:51
Artsen Zonder Grenzen
Amsterdam, 11 juli 2008 - Zondag 13 juli is de lancering van de Mediterrane Unie tijdens de EU-top in Parijs. De medische noodhulporganisatie doet een dringende oproep aan alle deelnemers om de omstandigheden voor migranten die op de Zuid-Europese kusten aankomen, te verbeteren. Artsen zonder Grenzen verzoekt alle betrokken landen hun samenwerking met hun mediterrane partners niet te beperken tot grenscontroles, maar ook de opvang voor migranten te verbeteren - zoals het internationaal recht voorschrijft - en ervoor te zorgen dat asielprocedures gevolgd worden en dat zij direct medische hulp krijgen.
Sinds 2000 verleent Artsen zonder Grenzen medische zorg (noodhulp en lichamelijk onderzoek) aan migranten die de Europese kust per boot bereiken. De noodhulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over de omstandigheden van deze migranten en doet daarom een beroep op de deelnemers van de EU-top in Parijs (EU-leiders en leiders van mediterrane landen) erop toe te zien dat de migranten toegang krijgen tot medische zorg. Het feit dat de hulp van een internationale medische hulporganisatie als Artsen zonder Grenzen nodig is bij de toegangspoorten van Europa geeft het tekort aan medische bijstand voor deze migranten aan.
'Meer controles en bewaking weerhouden mensen er niet van Europa te proberen te bereiken,' aldus Antonio Virgilio, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Italië. 'Deze mensen vluchten voor oorlog, geweld, honger en extreme armoede. Hun enige kans is die levensgevaarlijke reis. Dus nemen ze meer risico's: een dagenlange reis onder erbarmelijke omstandigheden in kleine en onveilige bootjes op zee. Volgens onze medische teams in Lampedusa hadden migranten in 2008 meer medische bijstand nodig dan voorheen. Velen komen in een hartverscheurende staat aan: ze zijn in shock, onderkoeld, en hebben brandwonden opgelopen.'
Artsen zonder Grenzen teams in Marokko stelden vast dat de routes die migranten nemen is beïnvloed door de toename aan grenscontroles langs de kust van Marokko en Spanje. Mensen vertrekken steeds vaker per boot vanuit het zuiden van Mauritanië en Senegal naar de Canarische Eilanden: dit maakt hun reis langer en gevaarlijker.
Artsen zonder Grenzen heeft speciale projecten voor medische zorg aan migranten aan de kustgrenzen van diverse landen zoals Spanje (Tarifa, Ceuta en Melilla, Canarische Eilanden), Italië (Brindisi, Lampedusa), Marokko en Griekenland. Op het eiland Lampedusa komen gemiddeld 12.000 tot 15.000 mensen aan, toch geven de regionale gezondheidsautoriteiten geen medische onderzoeken aan deze migranten. Artsen zonder Grenzen doet dat hier. Dit jaar is het aantal boten dat er aankomt sterk toegenomen: tussen januari en juni 2008 kwamen er 146 boten aan, vorig jaar waren dat er 71. Ook neemt het aantal vrouwen en kinderen dat de penibele reis aflegt, toe. Ongeveer 30% van de mensen komen uit de Hoorn van Afrika uit oorlogslanden als Somalië.
http://www.artsenzondergrenzen.nl