Ingezonden persbericht


(11 juli 2008 - Bericht van A SEED Europe en Friends of the Earth International)

P E R S B E R I C H T

Organisaties eisen dat de Nederlandse regering stopt met het financieren van de Wereldbank

Amsterdam, 11 juli 2008 -
Op 12 en 13 juli organiseren de Nederlandse regering en de Wereldbank een internationale conferentie in Amsterdam. In het kader daarvan zal een groep civil society organisaties een openbaar evenement houden om de aandacht te vestigen op enkele netelige kwesties rondom het beleid en de activiteiten van de Wereldbank.

Het openbare evenement zal op zaterdag (12 juli) tussen 8 en 9 uur 's morgens voor het Hilton Hotel in Amsterdam plaatsvinden, net voordat de conferentie officieel wordt geopend. Er zijn mogelijkheden voor het nemen van foto's.

Tevens zal A SEED Europe tijdens het evenement haar rapport "World Bank and Conditionalities: Poor Deal for Poor Countries" presenteren. "Deze nieuwe publicatie toont aan hoe de Wereldbank de economische ontwikkeling van arme landen stuurt door er voor te zorgen dat zij de economische beleidsvoorwaarden overnemen die uitgaan van een serie smalle en ideologische bepaalde economische beleidsmaatregelen die vooral door de Bank zelf zijn opgesteld," zegt Douwe Schmidt van A SEED Europe.

Janneke Bruil van Friends of the Earth International benadrukt: "De Nederlandse regering moet haar financiële steun aan de Wereldbank heroverwegen en een meer actieve rol spelen bij de bestuurshervorming van de Wereldbank omdat een diepgaande hervorming noodzakelijk is waar het gaat om de verkiezing van de voorzitter en van de stemverhoudingen binnen de Bank."

De conferentie gaat over de rol van de Wereldbank ten aanzien van klimaatsverandering, fragiele staten, de particuliere sector en duurzame groei. De Wereldbank Groep is de grootste multilaterale leeninstelling voor olie- en gasprojecten die de klimaatsverandering versnellen. De instelling spendeert ongeveer 1 miljard dollar per jaar aan de olie- en gasindustrie. Ondanks de retoriek van de Wereldbank over beteugeling van de klimaatsverandering nam haar steun voor fossiele brandstofprojecten toe met 93 procent van 450 miljoen (boekjaar 2005 ) tot 869
miljoen dollar (boekjaar 2006).

"Ondanks al deze controversiële kwesties probeert de instelling weer aan relevantie terug te winnen op het wereldtoneel. Indien de Wereldbank serieus is over het aanpakken van klimaatsverandering zou ze juist moeten stoppen met het financieren van de vervuilende fossiele
brandstofprojecten," voegt Bruil toe.

-------




Ingezonden persbericht