Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Clinton: Rotterdam wereldhoofdstad CCS

Rotterdam, 11 juli 2008 ­ Het Clinton Climate Initiative heeft Rotterdam vandaag aangewezen als een van de drie internationale hoofdsteden voor CO2-afvang, ­transport en ­opslag (CCS) en toegezegd Rotterdam te helpen om de nieuwe technologie versneld van de grond te krijgen. Hiervoor is een convenant ondertekend door Ira Magaziner, voorzitter van het Clinton Climate Initiative en het Rotterdam Climate Initiative. Dit gebeurde vandaag tijdens de afsluiting van de World Port Climate Conference, de klimaatconferentie voor wereldhavensteden in Rotterdam. Naast energiebesparing en duurzame energie is CCS in Rotterdam nodig om de CO2-uitstoot in het Rijnmondgebied met 50% terug te dringen in 2025 (t.o.v. 1990) en om de nationale klimaatdoelstellingen te behalen.

Het convenant is namens het Rotterdam Climate Initiative ondertekend door Ruud Lubbers (voorzitter van de Council) en Ivo Opstelten (voorzitter van de Board). In het convenant staat onder meer dat het Clinton Climate Initiative expertise op het gebied van CO2-afvang, -transport en ­opslag naar Rotterdam brengt. Een aantal adviseurs van het Clinton Climate Initiative ­ een van de programma's van de Clinton Foundation ­ wordt in Rotterdam gestationeerd om de economische haalbaarheid van CCS te onderzoeken en te optimaliseren. Verder zal het Clinton Climate Initiative de kansen én de noodzaak voor CCS in Rotterdam bij ondernemingen onder de aandacht brengen. Doel is topbestuurders van (internationale) industriële bedrijven te overtuigen bij hun Rotterdamse vestigingen CO2- afvang te implementeren en te starten met pilots.

Rotterdam wereldhoofdstad CCS
Het Clinton Climate Initiative heeft Rotterdam benoemd tot een van de drie internationale CCS-hotspots. Het beschouwt Rotterdam als zeer kansrijk en verwacht dat CCS in het Rijnmondgebied een grote vlucht zal nemen in de komende jaren. Om dat proces te versnellen, is afgesproken dat het Clinton Climate Initiative bedrijven en kenniscentra wereldwijd zal aansporen om in Rotterdam met CO2-afvang en ­opslag aan de slag te gaan. Belangrijke argumenten om dit juist in Rotterdam te doen zijn de unieke factoren van de stad en de haven, zoals de aanwezigheid van restwarmte, de nabijheid van lege gas- en olievelden en de relatief korte afstand tot de grootste CO2-puntbronnen van Europa.

Impuls voor realisatie CO2-doelen
Het Rotterdam Climate Initiative is verheugd over de intensivering van de samenwerking met het Clinton Climate Initiative. De verwachting is dat CCS in Rotterdam nu sneller van de grond komt. CCS is een van de pijlers van het Rotterdam Climate Initiative, het programma dat zich hard maakt voor 50% CO2-reductie in 2025 (ten opzichte van 1990). Het Clinton Climate Initiative gaat vooral samenwerken met DCMR Milieudienst Rijnmond en met het Havenbedrijf Rotterdam NV. Beide organisaties participeren in het Rotterdam Climate Initiative, samen met de gemeente Rotterdam en Deltalinqs.

Over het Clinton Climate Initiative
Het Clinton Climate Initiative (CCI) is opgericht in augustus 2006 door de Clinton Foundation, de stichting van Bill Clinton, oud-president van de Verenigde Staten. Het CCI heeft als missie om op basis van een zakelijk georiënteerde aanpak de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan. Het stimuleren van het gebruik van nieuwe technologieën en het vinden van praktische en meetbare oplossingen staan daarbij centraal. Het CCI werkt samen met de C40 Large Cities Climate Leadership Group. Dit is een alliantie van 40 grote steden over de hele wereld die klimaatverandering willen aanpakken door het ontwikkelen en uitvoeren van een serie maatregelen die de CO2-uitstoot sneller zullen reduceren.

Over het Rotterdam Climate Initiative
Een beter klimaat voor mens, milieu en economie. Dat is de uitdaging voor initiatiefnemers Havenbedrijf Rotterdam NV, gemeente Rotterdam, Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond. Het Rotterdam Climate Initiative biedt een platform waar overheid, organisaties, bedrijven en inwoners samenwerken aan halvering van CO2-uitstoot en versterking van de economie in de Rotterdamse regio.

Noot voor de redactie,