Gemeente Bernheze


Wijziging kapverordening en bomenlijst

Kapverordening

De gemeente Bernheze is er trots op een groene gemeente te zijn met een verscheidenheid aan kernen en landschappen en de daarbij behorende bomen. Bomen bepalen in belangrijke mate hoe de omgeving eruit ziet. Zij dragen bij aan de kwaliteit van de leefomgeving van mens, plant en dier. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom zorgen de vele bomen voor een gevarieerd beeld. Minder zichtbaar is dat bomen een belangrijke schakel zijn in ecologische processen.

Aanleiding
Redenen genoeg om zuinig te zijn op de bomen. Daarom bestaat er een kapvergunningensysteem. Vanuit de behoefte aan deregulering is bekeken of de regels voor het aanvragen van kapvergunningen eenvoudiger kunnen worden. Daarom is besloten met een bomenlijst van monumentale en waardevolle bomen te gaan werken. In de raadsvergadering van 3 juli 2008 is besloten dat vanaf 15 juli 2008 alleen nog een kapvergunning noodzakelijk is voor bomen die op de betreffende bomenlijst staan vermeld.

Wijzigingen
Nu is er nog een onderscheid tussen bomen binnen de bebouwde kom en het buitengebied, afhankelijk van de maat. Vanaf 15 juli 2008 is alleen nog een kapvergunning nodig voor bomen op de bomenlijst. Om toch bezwaren mogelijk te maken, zijn alle gemeentelijke bomen met een stamdiameter van meer dan 20 centimeter op een hoogte van 130 centimeter hoogte boven maaiveld ook in de bomenlijst opgenomen.

Om te bepalen welke bomen op de bomenlijst komen, zijn er criteria opgesteld. Deze criteria zijn afgeleid van de criteria voor monumentale bomen van de Bomenstichting. Dit is een landelijk gehanteerde werkwijze, waardoor deze helder en herkenbaar is.

Er staan zowel particuliere als gemeentelijke bomen op de bomenlijst. Om te achterhalen of een boom kapvergunningplichtig is, moet u de bomenlijst raadplegen. Er is geen mogelijkheid tot bezwaar tegen het opnemen van een boom op de bomenlijst. Dit heeft namelijk geen verandering tot gevolg voor de betreffende eigenaren. De bomen op de bomenlijst zijn nu, maar ook straks kapvergunningplichtig. Als een kapvergunning wordt geweigerd kunt u hiertegen bezwaar maken.

Gevolgen
Door het aanpassen van de regelgeving voor het aanvragen van een kapvergunning neemt het aantal inwoners dat een kapaanvraag aan moet vragen sterk af. Zodra de eigenaar van een boom toch een kapvergunning nodig heeft, wordt deze in principe geweigerd tenzij er redenen zijn die zwaarder wegen dan het handhaven van de boom. Dit kan bijvoorbeeld een boom zijn die een bedreiging vormt voor de veiligheid. Wanneer er een kapvergunning wordt verleend, zal er in de regel ook een herplant aan worden gekoppeld. De te herplanten boom is een vervanging voor een waardevolle of monumentale boom en zal direct op de bomenlijst worden geplaatst.

In de natuur gaan veranderingen niet snel, maar veranderingen vinden in de loop van de tijd wel plaats. Bomen worden zo oud dat ze aan criteria gaan voldoen. Hierdoor is het noodzakelijk de bomenlijst periodiek te herzien. De verwachting is dat dit een keer in de vier jaar nodig is. Toch zullen er, met name het eerste jaar, nog aanvullingen in de bomenlijst komen. Een voorbeeld hiervan is een herdenkingsboom. De informatie hierover is beperkt en ze zijn vaak niet te herkennen in het veld. Als u een boom toe wilt voegen aan de bomenlijst kunt u een aanvraagformulier invullen en wordt deze verder in behandeling genomen door de gemeente.

De bomenlijst en criteria voor bomen op de bomenlijst liggen ter inzage in het gemeentehuis en zijn vanaf 15 juli te vinden via de link onderaan deze pagina. Een aanvraagformulier om een boom op de bomenlijst te plaatsen is verkrijgbaar in het gemeentehuis, De Misse 6 in Heesch en via onderstaande link.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer J. Hendriks van de afdeling Civiel- en Cultuurtechniek, telefoon (0412) 45 88 88.

Klik hier voor meer informatie.