Veilig Amsterdam


: Overlastgroepen verdwenen

Straatcoaches in Slotervaart


* Overlastgroepen

* Straatcoaches

Kijk ook bij


* Stichting Aanpak Overlast Amsterdam

11 juli 2008

De Belgiëpleingroep en drie andere overlastgroepen zijn uiteen gevallen, zo blijkt bij het bezoek van burgemeester Patrick Janssens (Antwerpen) aan burgemeester Cohen, die zijn collega meenam naar Slotervaart. Het resultaat wordt toegeschreven aan een jaar straatcoaches en politieoptreden.

De bewoners merken dat de overlast hier weg is, zij voelen zich veiliger, meldt loco-stadsdeelvoorzitter Ineke Ketelaar. Politiechef Gerard Kuijn (bureau August Allebéplein) bericht dat drie groepen niet langer actief zijn, maar wel degelijk nog een half jaar in zijn politiesysteem blijven: de Sierpleingroep, Oeverlandengroep en de Oostakkergroep.

Er zijn nu vier overlastgevende, hinderlijke- of criminele groepen over: Abraham Staalmanplein, Broekman, Jacob Geelstraat en Piet Mondriaanstraat.

Straatcoaches en ouders werken samen
De eerste maanden zagen de lokale jongens de straatcoaches als indringers, intussen erkennen zij het gezag, constateert Jack van Midden, de baas van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA). Na overlast worden ouders thuis bezocht. Tachtig procent van de ouders ondertekent ondermeer het straatverbod in de avond voor hun overlastgevende zoon. Wordt zoon betrapt op straat, dan moeten de ouders hem ophalen. Tot nu hielden veel organisaties zich bezig met de overlastjongens, behalve de ouders zelf.

Mourad Taimounti, chef gezinsbezoekers, gevraagd naar het verschil met de 8tot8-coaches: 'Wij leggen het avondlijke straatverbod vast, terwijl de 8tot8-coach de kinderen 's morgens uit bed leren komen.'