Technische Universiteit Delft

TU Delft meet als eerste Galileo 'double-difference' signaal

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) zijn er als eerste in geslaagd gelijktijdig signalen op te vangen van twee Galileo testsatellieten die in een baan om de aarde draaien. Analyse van de metingen laat zien dat de nauwkeurigheid van het Galileo systeem zo mogelijk beter is dan die van GPS, aldus de onderzoekers Christiaan Tiberius, Hans van der Marel en Peter Teunissen van de faculteit Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek.

In het veld is nu het bewijs geleverd dat Galileo werkt en de geclaimde kwaliteit en betrouwbaarheid oplevert. Met twee identieke ontvangers, opgesteld in de weilanden van Delfland, verzamelden de onderzoekers in de avond en nacht van 6 juli radiometingen naar 12 GPS satellieten, twee geostationaire European Geostationary Navigation Overleay Service (EGNOS) satellieten en twee Galileo satellieten, GIOVE-A en GIOVE-B. Gedurende een periode van anderhalf uur waarin de GIOVE-A en GIOVE-B gelijktijdig zichtbaar waren, konden de eerste zogenoemde double-difference metingen worden verricht. Op basis hiervan kon de Galileo double difference carrier phase cycle ambiguity nauwkeurig worden geschat en met grote betrouwbaarheid op een geheeltallige waarde worden gefixeerd. Hierdoor is het mogelijk de afstanden naar de Galileo satellieten met millimeternauwkeurigheid te meten wat essentieel is voor hoognauwkeurige toepassingen van Galileo.

Dit resultaat van de TU Delft maakt de weg vrij voor de ontwikkeling van geavanceerde toepassingen van Galileo voor gecombineerde tijd- en plaatsbepaling. Betrouwbare satellietgegevens kunnen o.a. worden ingezet voor automatische landingen van vliegtuigen, landmeetkundige metingen, het bepalen van tektonische bewegingen of voor het doen voorspellen van weersomstandigheden.

De genoemde prestatie is bereikt in nauwe samenwerking met Septentrio Satellite Navigation uit Leuven. De onderzoekers in dit project zijn Christiaan Tiberius, Hans van der Marel en Peter Teunissen van de TU Delft en Jean-Marie Sleewaegen en Frank Boon van Septentrio.

Meer informatie

Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaartechniek, Afdeling Earth Observation & Space Systems (DEOS):

Hans van der Marel, H.vanderMarel@tudelft.nl, +31 (0)15 27 84907

Christiaan Tiberus, C.C.J.M.Tiberius@tudelft.nl, +31 (0)15 27 82573

Peter Teunissen, P.J.G.Teunissen@tudelft.nl, + 31 (0)15 278 2558

www.septentrio.com

Zie ook: www.insidegnss.com/node/741

Voor meer afbeeldingen zie:

www.esa.int/esa-mmg/mmg.pl?b=b&type=I&mission=Galileo&start=1