Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft eigen Canon

Het geschiedenisonderwijs in Nederland werkt tegenwoordig met een canon. Een richtsnoer van belangrijke personen, teksten, kunstwerken, voorwerpen, verschijnselen en processen die samen laten zien hoe Nederland zich heeft ontwikkeld.

Gelukkig heeft onze gemeente nu ook een lokale canon met de titel: Over Heerweg en Schapendriften. Historica Annet Werkhoven ontwikkelde deze samen met de historische verenigingen. De gemeente wil graag dat leerlingen meer leren over (de geschiedenis van) hun eigen dorp, maar ook van de andere dorpen.

Op donderdag 10 juli werd in aanwezigheid van de schrijfster Annet Werkhoven, de uitgever, historische verenigingen, vertegenwoordigers van scholen en groep 7 van de Kameleonschool in Doorn het eerste exemplaar van de Canon aangeboden aan de juf van die klas, Rinie Muller.

Eerst richtte wethouder Roy Pamboer zich tot de kinderen met de opmerking dat het belangrijk is om naast de landelijke geschiedenis ook wat af te weten van de geschiedenis van je eigen omgeving. Vervolgens ging historica Annet Werkhoven met de kinderen in gesprek en liet daarbij vijf mensen van de historische verenigingen een stukje van de geschiedenis van het eigen dorp vertellen. Aan bod kwam bijvoorbeeld waarom Keizer Wilhelm II nog steeds begraven ligt in Doorn en hoe het is om te wonen in een historisch pand.

Alle scholen krijgen vijftien boeken met bijbehorende werkboeken, zodat ze na de zomer ermee aan de slag kunnen gaan. Na de herfstvakantie wordt hier een werkopdracht voor de groepen 7 en 8 aan gekoppeld. De leerlingen mogen dan een onderdeel van de Canon verder uitwerken tot een tekening, lied, gedicht of wat ze zelf bedenken. Hiervan wordt een tentoonstelling in de bibliotheken ingericht. De lokale Canon is in de boekhandel te koop.

De aanbieding van de Canon ging nog bijna mis omdat de boeken kwijt waren geraakt. Gelukkig konden Jonkvrouwe Amoré van Amerongen en Jonkheer Sterkhart van Sterkenburg een handje helpen. Ze vonden alle boeken terug en kreeg juf Rinie het eerste exemplaar aangeboden van wethouder Roy Pamboer.
(Zie foto!)

Laatst gewijzigd: 11 juli 2008