Traditie kermis en volkscultuur op Maliebaanfestival

10/07/2008 11:54

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Op vrijdag 11 juli staat voor de 21ste keer de lommerrijke Maliebaan in Utrecht in het teken van het grootste gratis festival van de Domstad. Dit kermisfestival kenmerkt zich dit jaar door speciale evenementen als de Hollandse en Utrechtse avonden en een gratis circus. Dit jaar opent Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur uit Utrecht, dit bruisende evenement dat georganiseerd wordt door de geboren kermisexploitanten Tonnie Wouts en Tini Keijzer.

Amusement en cultuur

Doel van het festival is om voor iedereen aansprekend amusement vermengt met volkscultuur aan te bieden. Iedereen kan voor een halve euro de mooiste draaimolen in, een gokje wagen bij de lijntrek of zijn vaardigheid tonen bij de kamelenrace en bussensport. Door een goede samenwerking met de gemeente Utrecht en de Stichting Stadsontspanning kan elk jaar weer een aantrekkelijk betaalbaar festival tussen de lindebomen worden opgesteld die daarom ook wel liefkozend de piekenkermis genoemd wordt.

Kermisgeschiedenis

De organisatoren willen met het festival heden en verleden met elkaar verbinden. Zo kunnen bezoekers hun toekomst laten voorspellen bij een echte waarzegger. De Kermis wordt gecombineerd met een markt op zondag. De historie van de kermis heeft zijn oorsprong voor een deel in de middeleeuwse jaarmarkt. Op maandag viert men in Utrecht de traditionele Hoveniersmaandag. Een feest van de broeders van het Sint Eloy-gilde met een biefstukmaaltijd in het gildehuis. Tenslotte is er tijdens de zes dagen dat de kermis draait voor iedereen gratis een circusvoorstelling te bezoeken. Circus is in Nederland op de kermis 'geboren' en groot geworden. Het Maliebaanfestival houdt zo de wortels van het circus en kermis in ere.

Kerk-mis

Hoogtepunt is elk jaar weer de kerk-mis op zondagochtend. Kermis was vanaf de middeleeuwen een kerkelijk feest. Door deze herdenkingsdienst ter ere van de inwijding van de kerk te bezoeken kon men aflaten verkrijgen en zo het weinig aanlokkelijke oponthoud in het vagevuur bekorten. Om 10.30 nemen toevallige passanten maar ook vele kermisexploitanten plaats in de botsautootjestent om de mis bij te wonen met fanfare muziek en tegen een achtergrond van een beschilderd kermisdoek. Voordat het kermisgejoel weer losbreekt na de mis kunnen de kerkgangers nog even in stilte van de poffertjes genieten.

Opening

Op vrijdag 11 juli wordt het festival in Utrecht geopend door Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Utrecht. Mevrouw Strouken draagt het Utrechtse festival en warm hart toe en heeft regelmatig grote bijdragen geleverd aan de landelijke uitstraling van deze culturele kermis. Deze week zal zij op RTV Utrecht de kleurrijke geschiedenis van dit volksvermaak uit de doeken doen.