Gemeente Delft

Succesvolle start Delftse campagne 'Lekker Helder, 0% alcohol'

Delftse jongeren kiezen voor fris omdat ze graag Lekker Helder blijven. Daar gaat het om bij de campagne Lekker Helder, 0% alcohol , die gisteren in Delft met een alcoholvrij feest is gestart. De hoofdonderdelen van de campagne zijn: een positief imago van geen alcohol drinken, voorlichting aan jongeren en ouders over alcohol, verbetering van toeleiding naar zorg en een scherpere handhaving op drinken op straat.

Het drinken van alcohol heeft negatieve effecten op de gezondheid, op school- en sportprestaties en op gedrag. Vooral voor jongeren onder de 16 jaar is de gezondheidsschade groot. Lekker Helder, 0% alcohol is een Delfts initiatief waarin gemeente Delft, Politie Haaglanden, Brijder Verslavingszorg, GGD Zuid-Holland West en de Delftse scholen participeren. Samen werken zij aan het terugdringen van het alcoholgebruik onder jongeren in Delft.

Imago
Lekker Helder, 0% alcohol is een concept dat een aanstekelijk positief beeld neerzet van niet-drinkers. Alcoholgebruik onder jongeren heeft sterk te maken met het imago van alcohol drinken en het erbij willen horen. Jongeren zijn zich daardoor veel minder bewust van de gezondheidsrisico s die zij (in de toekomst) lopen.

De Stay Fresh! party in Speakers op 9 juli was de eerste activiteit van de Lekker Helder-campagne. Er waren bekende dj s en werd alleen fris geschonken. Het feest was uitverkocht en 600 jongeren van 13 t/m 17 jaar waren aanwezig. Er volgen na de zomer nog meer activiteiten in de stad en op de scholen waarbij Lekker Helder, 0% alcohol centraal staat.

Voorlichting voor jongeren én ouders
Ouders spelen een belangrijke rol in het veranderen van het drinkgedrag van hun kinderen. Daarom biedt de campagne ouders informatie over alcohol en handvaten om dit onderwerp te bespreken met hun kinderen. Brijder en de GGD Zuid-Holland West gaan voorlichtingsbijeenkomsten verzorgen op het Christelijk Lyceum Delft, Stanislas College en Grotius College voorlichtingsbijeenkomsten voor leerlingen en ouders.

Toeleiding naar zorg
De jongeren hebben baat bij een snelle weg naar zorg bij alcoholproblemen. Het is dus belangrijk dat ouders, huisartsen en docenten problemen rond alcoholgebruik beter kunnen signaleren. Brijder voorziet in deskundigheidsbevordering van docenten en informeert ouders via de bijeenkomsten op scholen.

Handhaving
Naast aandacht voor positief gedrag van jongeren en voorlichting over de negatieve gevolgen, wordt de handhaving aangescherpt. Op straat alcohol drinken is strafbaar in de Binnenstad en het Stationsgebied. In dit gebied, en daarbuiten is de politie in Delft extra alert op alcoholgebruik bij jongeren.

Nieuw is dat wanneer een strafbaar feit wordt begaan onder invloed van alcohol -bijvoorbeeld vernieling-, er een HALT-procedure volgt met een verplichte cursus voor ouder en kind. Brijder verzorgt deze cursus.

De campagne is de komende tijd zichtbaar in de stad, op de scholen en op andere plaatsen waar jongeren en ouders komen.