Opkomende markten motor achter IPO-activiteiten in 2e kwartaal 2008

10/07/2008 08:29

Ernst & Young

Marktomstandigheden blijven tegenzitten; aanzienlijk minder IPO-activiteiten dan in 2007

ROTTERDAM, 10 juli 2008 - De wereldwijde activiteit op het gebied van beursgangen (IPO's) is ten opzichte van vorig jaar aanzienlijk afgenomen. Het tweede kwartaal van 2008 is echter betrekkelijk stabiel gebleven in vergelijking met de eerste drie maanden van het jaar, zo blijkt uit de kwartaaluitgave Global IPO Update van Ernst & Young.

Tijdens het tweede kwartaal van 2008 is er wereldwijd met 258 IPO's USD 37,4 miljard aangetrokken, tegen 247 IPO's en USD 41,2 miljard in het voorgaande kwartaal. Vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2007 is het totaal opgehaalde bedrag echter met 59% gedaald (van USD 90,4 miljard naar USD 37,4 miljard) en is het aantal deals ruimschoots gehalveerd (van 567 tot 258). Bovendien blijkt uit gegevens van Dealogic dat er in het eerste halfjaar van 2008 meer IPO's zijn uitgesteld of ingetrokken (177) dan in heel 2007 (169).

Ook in het tweede kwartaal vormden de opkomende markten weer de motor achter de IPO-activiteit, waarbij China (inclusief Hongkong) zowel in geld (USD 6,2 miljard) als in volume (56 IPO's) aan kop ging. Wat betreft het opgehaalde kapitaal waren zeven van de top-10 IPO's en 15 van de top-20 IPO's afkomstig uit opkomende markten. Vier landen namen gezamenlijk de helft van al het wereldwijd opgehaalde kapitaal voor hun rekening, te weten: China (USD 6,2 miljard), Brazilië (USD 4,6 miljard), de Verenigde Staten (USD 4,3 miljard) en Saoedi-Arabië (USD 3,4 miljard). In aantallen deals waren de actiefste landen China (56), Polen (21) en Australië, Zuid-Korea en India (elk 17).

René Coenradie van het IPO Competence Center van Ernst & Young Nederland: "De opkomende markten zorgen voor aanvulling van de pijplijn nu de IPO-activiteit in de volwassen markten afneemt door de aanhoudende effecten van de kredietcrisis, zeer volatiele beurzen en economische groeivertraging. In het tweede kwartaal van dit jaar namen de opkomende markten 76% van het opgehaalde kapitaal voor hun rekening. Dat duidt op vertrouwen in aanhoudende economische groei."

In het aantal deals gingen de materiaalproducenten, de industriële en de technologiesector aan kop. Wat opgehaald kapitaal betreft, gaven de energiesector, de materiaalproducenten en de financiële sector de toon aan. De top-3 IPO's qua opgehaald kapitaal bestond uit OGX Petroleo e Gas Participacoes (Brazilië), Al Inma Bank (Saoedi-Arabië) en New World Resources NV (Tsjechië).

In absolute aantallen waren de actiefste beurzen in het afgelopen kwartaal de Australische beurs (ASX), de Alternative Investments Market (AIM) in Londen en de Hong Kong Stock Exchange (HKEx). Wat opgehaald kapitaal betreft, waren dat de London Stock Exchange (LSE), de New York Stock Exchange (NYSE) en Euronext. Op NYSE Euronext Amsterdam waren geen IPO's in het tweede kwartaal.

"De forse stijging van het aantal uitgestelde en ingetrokken IPO's weerspiegelt het huidige klimaat van economische onzekerheid, dat hoogstwaarschijnlijk nog zeker twee kwartalen zal aanhouden," aldus Coenradie. "Maar hoewel de activiteiten wereldwijd afnemen, zitten er nog flink wat IPO's aan te komen. De bedrijven die hun IPO momenteel hebben ingetrokken of uitgesteld, zullen toch weer een IPO overwegen als de marktomstandigheden weer aantrekken. Dit geldt eveneens voor NYSE Euronext Amsterdam, waar in het tweede kwartaal diverse IPO's werden uitgesteld."





http://www.ey.nl