Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht
Persbericht

www.d66utrecht.nl Utrecht, 10 juli 2008

Coalitiecrisis in Provinciale Staten leidt tot nieuwe discussie in de raad

D66 fractie in de gemeenteraad Utrecht zet het omstreden woningbouw in de polder Rijnenburg opnieuw op de agenda in de raad. Dit naar aanleiding van het besluit van de Provinciale staten (PS) om twee keer meer te bouwen dan de gemeente Utrecht zou willen, in deze voormalige Groene Hart-polder. "Deze onwenselijke plannen hebben blijkbaar in de PS tot onderlinge twist geleid, gezien de crisis die daar is ontstaan. D66 agendeert voor de raadsvergadering van september '08 het verslag van het betreffende PS-vergadering en de aangenomen motie over meer woningen in de Rijnenburg. Wij willen graag een debat over de betekenis van het besluit van de PS en de reactie erop van onze Utrechtse college horen. Wij willen ook de reacties van met name PvdA, Christen Unie en Groenlinks horen, want deze politieke partijen waren hier in de gemeenteraad allemaal TEGEN méér dan 7000 woningen," aldus Gerda Oskam, D66-fractievoorzitter.

De D66 fracties in de Provinciale Staten en de gemeenteraad van Utrecht zijn niet bereid mee te werken aan het verder volbouwen van Polder Rijnenburg bij Utrecht. Deze in het streekplan vastgelegde uitleglocatie kon nimmer op de steun van D66 rekenen, maar met het voorstel van de PvdA om het aantal te bouwen woningen aanzienlijk te verhogen, komt het Groene Hart zwaar onder druk te staan.

D66 heeft zich altijd verzet tegen de locatie Rijnenburg voor woningbouw vanwege de ongunstige ligging in de oksel van de drukke snelwegen A2 en A12. Met de verscherpte Europese wetgeving inzake luchtkwaliteit is de locatie feitelijk onaanvaardbaar. Ook qua waterhuishouding kan de polder, die tot de diepst gelegen rondom Utrecht behoort, volgens D66 geen ongebreidelde huizengroei aan. D66 herinnert eraan dat zo'n 10 jaar geleden nog aan 2500 woningen werd gedacht als maximaal haalbaar in de polder. Oskam: "Bovendien vormt de ontsluiting van de polder een probleem op zich. De ontsluiting zou dwars door het Groene Hart leiden en kost tientallen miljoenen. De verleiding om die weg vervolgens weer te betalen uit weer een grotere aantasting van het Groene Hart is voor sommige partijen moeilijk te weerstaan."

Noot voor de redactie,

Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht