Gemeente Alkmaar

Kennemerland: Actueel inzicht in woonwensen

In opdracht van de gemeenten en de woningcorporaties is in Noord-Kennemerland een grootschalig woonwensenonderzoek uitgevoerd. Ruim 8.600 mensen is gevraagd naar hun huidige woonsituatie, hun woonwensen en eventuele verhuisplannen, rekening houdend met hun financiële armslag. Komende periode zullen de gemeenten en woningcorporaties formuleren wat de uitkomsten van dit onderzoek nu betekenen voor de nieuwbouwopgave en voor plannen met de bestaande woningen.

Gekozen onderzoeksopzet levert veel informatie op

Om recht te doen aan de diversiteit van de woningvragers zijn die gegroepeerd naar "leefstijl", groepen van mensen met in grote lijnen gelijke woonwensen. De verschillen tussen de diverse categorieën woningvragers worden overigens nog steeds vooral bepaald door leeftijd en inkomen. Ook nieuw in vergelijking met de eerder in 2000 en 2004 uitgevoerde woonwensenonderzoeken is dat in dit onderzoek verschillende "woonmilieus" of woongebieden worden onderscheiden. Het onderscheid tussen de woonmilieus wordt bepaald door de verschillende 'harde' en 'zachte' aspecten die in een gebied zijn te onderscheiden, zoals de woningen, de uitstraling, de woonomgeving, de voorzieningen, de bevolkingssamenstelling en beleving. Het geheel van deze aspecten maakt dat een bepaald gebied wordt gerekend tot een bepaald woonmilieu of woongebied. In het onderzoek zijn in Noord-Kennemerland negen woonmilieus onderscheiden, waaronder het historisch stadscentrum, het dorpscentrum, het moderne milieu en het hoogbouw milieu.

Door de toepassing van een indeling naar leefstijl en woonmilieu levert dit onderzoek zeer veel en zeer gedetailleerde informatie op over het gewenste woningaanbod en de gewenste woonomgeving. De resultaten bieden corporaties en gemeenten aanknopingspunten waarmee zij het woningaanbod in de regio nog beter kunnen afstemmen op de behoeften van de bevolking.

Een greep uit de onderzoeksresultaten

De vraag naar koopwoningen blijft toenemen en tegelijk klinkt de roep om betaalbaarheid. In de koopsector is er vraag naar dure vrijstaande woningen en tweekappers. Ook is er belangstelling voor koopwoningen die onder voorwaarden met korting gekocht kunnen worden (maatschappelijk gebonden eigendom zoals de Koopgarant-woning). Er blijft echter ook een grote vraag naar betaalbare huurwoningen, zowel onder starters als bij gezinshuishoudens en ouderen en in alle woonmilieus. Er is vooral vraag naar een eengezinswoning met een tuin.

Qua woonmilieus zijn het stadscentrum, de vooroorlogse wijken in de stad en de dorpskernen zeer in trek. Naoorlogse wijken scoren beduidend minder. Daarmee wordt zichtbaar dat de vraag naar woningen in stadscentra en dorpscentra anders luidt dan die in een woonwijk uit de jaren '70.

Zo'n 27 % van de geënquêteerde huishoudens is van plan binnen 5 jaar te gaan verhuizen, dit speelt vooral bij de 1- en 2 persoonshuishoudens met een hoger inkomen. Jongeren zijn zeer verhuisgeneigd; 79% van de geënquêteerde jongeren geeft aan binnen 5 jaar te willen verhuizen.

Mensen met lagere inkomens, gezinnen en ouderen zijn minder op zoek naar een andere woning. Met name de woonwensen van de lagere inkomensgroepen zijn bescheiden. Betaalbaarheid is voor deze groep het belangrijkst.

De nadruk op betaalbaarheid maakt dat er veel belangstelling is voor het kopen van een woning met korting zoals bijvoorbeeld de Koopgarant formule. Dit geldt vooral voor de starters op de woningmarkt, waarvan 60% voorkeur heeft om te kopen. Zij zoeken het vooral in goedkope eengezinswoningen. Ook de starters die het liefst gaan huren (40%) willen graag een eengezinswoning. Als dat financieel niet haalbaar is kiezen ze voor een ander woningtype zoals bijvoorbeeld de portieketagewoning.

In de groep senioren is onderscheid gemaakt naar de verschillende leefstijlen. Ouderen met een bescheiden inkomen kiezen bijna allemaal voor huren. Driekwart van hen denkt in de huidige woning oud te kunnen worden. Zij voorzien wel dat ze daarbij flink gebruik gaan maken van het zorgaanbod, huishoudelijke hulp en klussendiensten.

Vooral het aantal senioren met een ruimer inkomen neemt de komende jaren naar verwachting toe. Hun belangstelling is gelijk verdeeld over kopen en huren. Hun vraag loopt uiteen van een wat duurder huurappartement tot een vrije bouwkavel.

Besluitvorming na de zomerperiode

Na de zomerperiode beraden corporaties en gemeenten zich over de gevolgen van de uitkomsten van dit onderzoek voor de nieuwbouwopgave en voor plannen met bestaande woningen en wordt dit voor besluitvorming voorgelegd aan de besturen van de corporaties en gemeenten.

U kunt het rapport digitaal raadplegen via de website van Companen, via de link http://www.companen.nl/nkl

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met

Namens regiogemeenten: Margriet Vernes (072 - 548 8747) en André Fictoor (072 - 535 6751)

Namens corporaties: Marieke Meijer (072 - 527 6641) en Jan van der Meulen (072 - 582 1082)