Vereniging van Effectenbezitters


VEB accepteert uitnodiging Fortis voor gesprek

Naar aanleiding van de vragen die de VEB de afgelopen week aan Fortis heeft gesteld over de plotselinge forse kapitaaluitbreiding van deze bank-verzekeraar, heeft Fortis de VEB uitgenodigd voor een gesprek. De VEB heeft deze uitnodiging geaccepteerd.

Het gesprek zal op donderdag 10 juli 2008 plaatsvinden. Aan de zijde van Fortis zullen financieel directeur Gilbert Mittler en Filip Dierckx, voorzitter van Fortis Bank, aan het gesprek deelnemen. De VEB zal tijdens dit gesprek in ieder geval de volgende punten aan de orde stellen:


* Antwoord op de in de brief van 27 juni 2008 gestelde vragen. Hierbij is met name van belang dat Fortis duidelijk maakt welke recente gebeurtenissen zo ingrijpend waren dat een radicale beleidswijziging ten aanzien van de balans noodzakelijk was.
* Datum en agenda voor de op korte termijn bijeen te roepen Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders.
* Modernisering van de corporate governance van Fortis.
* Strategie en toekomstperspectief van Fortis.

De VEB zal de resultaten van het gesprek openbaar maken.

Bijlage: brief VEB 27 juni 2008

Vereniging van Effectenbezitters

Fortis N.V.
T.a.v.: Raad van Bestuur
Archimedeslaan 6
3584 BA UTRECHT
Per post en fax: 030 - 226 98 35

Den Haag, 27 juni 2008

Referentie JMS/pb/080627

Mijne heren en dame,

De VEB maakt zich zorgen over de snelle verslechtering van de financiële positie van Fortis. Bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron heeft aandeelhouders voortdurend gemeld dat versterking van de balans niet aan de orde was.

Fortis maakte op 26 juni 2008 een aantal noodmaatregelen bekend die de solvabiliteitspositie een versnelde impuls moet geven:

* Een aandelenemissie van circa 1,5 miljard euro met behulp van een versneld bookbuilding-systeem. Deze emissie zou inmiddels zijn geplaatst.
* Over 2008 wordt geen interim-dividend uitgekeerd. Hiervan wordt een solvabiliteitseffect van 1,3 miljard euro verwacht.
* Voorgesteld wordt om het dividend over geheel 2008 in aandelen uit te keren.
* Een 'capital relief-programma' en een sale and lease back-transactie van vastgoed, wat circa 1,5 miljard euro moet opleveren.

* Een uitgifte van niet-verwaterende kapitaalinstrumenten tot een bedrag van 2 miljard euro.

* Voortgaande verkoop van mature niet-kernactiva; voor de solvabiliteit betekent dit naar verwachting een totale versterking van circa 2 miljard euro. Het aandeel Fortis daalde gisteren met 20 procent. Over een jaar gemeten heeft het aandeel Fortis een verlies moeten incasseren van bijna zeventig procent. In een jaar tijd is circa 30 miljard euro aan beurswaarde vernietigd. Dit betekent dat Fortis in zijn geheel inmiddels minder waard is (23,5 miljard euro) dan wat zij voor ABN Amro heeft betaald (24 miljard euro).

In de media heeft Fortis bij monde van de heer Votron steeds doen voorkomen dat er geen problemen waren met de solvabiliteit. In een interview met het VEB magazine Effect (26 april jl.) deed hij onder meer de volgende uitspraken die in het licht van de gisteren afgekondigde maatregelen hoogst opmerkelijk zijn. Op de vraag of de balans geen versterking zou behoeven, antwoordde Votron:
"Nee, de balans is op orde, absoluut."

Ook over het dividendbeleid was Votron duidelijk:
"Ons dividendbeleid is ongewijzigd. Het dividend lijkt alleen verlaagd door de aandelenemissie, maar is stabiel. (...) Wel loopt het dividend bij Fortis traditioneel parallel met de winst per aandeel. En ook in slechte jaren hebben we steeds dividend betaald."

De VEB is zeer teleurgesteld over de communicatie naar aandeelhouders en andere betrokkenen in deze en vraagt Fortis om opheldering over (onder andere) de volgende zaken:
* Op basis waarvan kwam de heer Votron tot de uitspraak dat de balans eind april op orde zou zijn en de balans geen extra versterking zou behoeven?
* Als de balans eind april 2008 op orde was, waarom is dan nu opeens deze versnelde uitvoering van het solvabiliteitsplan noodzakelijk?
* Welke gebeurtenissen of omstandigheden hebben plaatsgevonden na april 2008 die van significante invloed waren op de balansverhoudingen van Fortis?
* Waarom heeft Fortis de wijziging van het dividendbeleid niet op de aandeelhoudersvergadering van 29 april jongstleden besproken?
* Zijn er nieuwe (significante) afschrijvingen c.q. verliezen te verwachten op de kredietportefeuille?

* Kunnen aandeelhouders erop vertrouwen dat alle informatie betreffende de solvabiliteit en liquiditeit van Fortis nu openbaar gemaakt is en zij in de toekomst niet voor nieuwe verrassingen komen te staan?

Hoogachtend,

Vereniging van Effectenbezitters

Jan Maarten Slagter
Directeur
Fortis SA/NV

T.a.v.: Raad van Bestuur
Koningsstraat 20
1000 Brussel
België