Gemeente Nuth


Nieuwe archeologische vondsten bij opgravingen Diepestraat

Aanleiding

Halverwege juni is het Archeologisch Adviesbureau Raap, in opdracht van de gemeente Nuth begonnen met het archeologisch onderzoek langs het deel van de Diepestraat tussen Bosscherweg en Provincialeweg. Ter plaatse van de nieuw aan te leggen rotonde, fietspad en bermsloten, liggen een aantal per-celen waarop de status rust van hoge en zeer hoge archeologische waarde. Het zijn percelen waarin bewoningsporen aanwezig zijn uit de Romeinse tijd (villacomplex Steenland), de IJzertijd en Volle Mid-deleeuwen. Volgens het Europese Verdrag van Malta dient het archeologische en cultuurhistorische erfgoed beter beschermd te worden. Dit betekent dat voorafgaande aan de bouw van bijvoorbeeld nieuwe woningen (wijken) en wegen, onderzoek moet worden uitgevoerd naar de mogelijke aanwezig-heid van archeologische waarden. De aanwezigheid van het Romeinse villacomplex Steenland is al geruime tijd bekend. Echter eerder inventariserend onderzoek heeft nog niet de volledige omvang en waarde van dit complex aan het licht gebracht. Het recente onderzoek bestond uit een vlakdekkende ontgraving gecombineerd met proefsleuven, waarbij aan de zuidwestkant van de Diepestraat een strook van ca. 5 meter en aan de noordoostzijde een strook van ca. 9 meter onderzocht wordt. In het perceel op de hoek Diepestraat Provincialeweg zijn in het verleden bewoningsporen uit de IJzertijd en Volle Middeleeuwen gevonden. De opgravingen zijn op tijd afgerond en er zijn dan ook geen belemmeringen om op termijn met de reconstructie van de Diepestraat en de aanleg van het fietspad te beginnen. De kans dat er tijdens de reconstructiewerkzaamheden nog problemen ontstaan met betrekking tot archeologische vondsten is dan ook zeer klein.

Resultaten

De opgravingen zijn inmiddels voltooid. In de proefsleuven zijn goed geconserveerde resten gevonden van de funderingen van een Romeinse Villa. De villa is het best te vergelijken met een herenboerderij waar grote hoeveelheden graan geproduceerd werd voor de grote omliggende steden zoals Heerlen en Maastricht en zo mogelijk nog voor de export. Een dergelijke locale villa leverde dus een belangrijke bijdrage aan de nationale economie. De muren van een dergelijke villa waren in de regel opgetrokken uit leem en hout, (vergelijkbaar met vakwerk). Hiervan zijn geen resten meer aangetroffen. Wel zijn er resten
gevonden van typisch Romeinse kleidakpannen. Ook zijn er restanten
gevonden van een waterput met een vermoedelijke diepte van meer dan 5 meter. De put is slechts voor een klein gedeelte uitgegraven om instortingsgevaar van het wegvlak te voorkomen. In de put is een grote bewerkte steen gevonden, van circa 60x60 cm. De steensoort is niet locaal en vermoedelijk afkomstig uit het Ruhrgebied. Mogelijkerwijs is de steen een onderdeel van de voormalige villa of monument. De steen is voorlopig overgebracht naar de gemeentewerf.

Educatief-touristisch rustpunt

Voor de volledigheid zijn er op het gehele traject van het nieuw aan te leggen fietspad en de rotonde proefsleuven gegraven. In het uiterste zuidelijke stuk van de opgravingen, circa 300 meter ten zuiden van het hoofdgebouw van de villa, vlak bij Arensgenhout, ontdekten de archeologen een gedeelte van een grafveld afkomstig uit de IJzertijd (750 vC. 0). In totaal werden er restanten van vier grafurnen ontdekt met daarin crematieresten (botfragmenten en asresten). Ten oosten van de nieuw aan te leggen rotonde werden bovendien sporen gevonden van eenvoudige houten woningen, vermoedelijk uit de Romeinse tijd of de vroege Middeleeuwen. Op de plaatsen waar de houten palen gestaan hebben is de aarde zichtbaar donkerder gekleurd. De exacte leeftijd van deze vondst moet nog nader onderzocht worden. Opmerkelijk resultaat van de opgravingen is het feit dat er sporen gevonden zijn van nederzettingen uit de IJzertijd als ook van uit de vroege Middeleeuwen. Dit betekent dat er in het gebied waar de restan-ten van de Romeinse villa zich bevinden gedurende honderden jaren mensen hebben gewoond en gewerkt. Om de vindplaatsen van de vroegere nederzettingen te markeren wil de gemeente Nuth een educatief toeristisch rustpunt plaatsen. Op dit moment wordt er gekeken naar mogelijke subsidies die aan de totstandkoming hiervan kunnen bijdragen. Hieronder treft u een ontwerpschets hiervan aan.

Te downloaden:

* Steenland.bmp (1.77 MB)