10 jul 2
008
Bacteriofagen kunnen helpen het aantal gevallen van
voedselvergiftiging te verminderen. De fagen pakken schadelijke
bacteriën als campylobacter aan, en verlagen zo de kans op
besmetting. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Marcel van Bergen van het
Centraal Veterinair Instituut in Lelystad, onderdeel van Wageningen
UR.
Van Bergen deed onderzoek naar de bestrijding van campylobacter, één
van de pathogenen die met bacteriofagen kunnen worden aangepakt. Fagen
zijn eigenlijk virussen. Dat klinkt gevaarlijk, erkent Van Bergen,
maar is het niet. âFagen zijn overal. Ze zijn niet gevaarlijk voor
mens, dier en plant. Ze zijn heel specifiek en daardoor zelfs niet
eens gevaarlijk voor andere bacteriën.â
Een bacteriofaag pakt een ziekteverwekkende bacterie aan door zich
eraan te hechten en zijn erfelijk materiaal in de cel te brengen. Het
metabole systeem van de kwalijke bacterie raakt daardoor zodanig
verstoord dat hij alleen nog nieuwe fagen produceert. Dat proces gaat
echter niet door tot de laatste pathogeen is opgeruimd. Er ontstaat
vaak een evenwicht tussen de bacteriofagen en de ziekteverwekker, zo
ontdekte Van Bergen in proeven met fagen en campylobacter in mest van
vleeskuikens.
De onderzoeker besmette zestig kuikens met Campylobacter jejuni.
Vervolgens liet hij daar de campylobacter-specifieke bacteriofaag op
los. Wat hij zag was dat het aantal bacteriën eerst heel snel naar
beneden ging, om zich vervolgens te stabiliseren op een lager niveau.
Deze vinding kan maatschappelijk van belang zijn.
Campylobacterbesmettingen kosten volgens het ministerie van
volksgezondheid naar schatting jaarlijks ruim 25 miljoen euro. Het
meest voorkomende symptoom is diarree, maar in ernstige gevallen kan
besmetting uitmonden in de zenuwaandoening Guillain-Barré Syndroom.
Omdat de besmettingskans afhankelijk is van het aantal ziekmakende
bacteriën dat iemand binnenkrijgt, kan reductie van het aantal
bacteriën in voedingsmiddelen als kip de ziektelast - en dus de
ziektekosten - verlagen. / Jan Braakman
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR,
e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource,
e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.