Senternovem


10-07-2008 | Innovatieve koeling in datacenters

Datacenters zijn `booming business': voor het groeiende internetverkeer zijn steeds meer hallen met servers nodig. Dit leidt tot een groeiend energiegebruik in de ICT-sector. Tijd voor de branche om hier iets aan te doen, zeker gezien de hoge energieprijzen en de aandacht voor klimaatverandering. Een innovatief koelsysteem in de datacenters is een flinke stap in de goede richting.

Datacenters gebruiken enorm veel energie: een gemiddeld datacenter gebruikt de hoeveelheid stroom van een middelgrote stad. Het gaat om een betrekkelijk nieuw fenomeen waarbij beheersing van het energiegebruik nog amper aan de orde is. Toch kan met simpele middelen al veel bereikt worden. Zo gebruikt de koeling in de datacenters veel stroom. Koeling is nodig omdat de servers anders oververhit zouden raken, maar de huidige koeling zorgt voor ongeveer 50% extra stroomverbruik, bovenop de energie die nodig is om de servers te laten draaien. Met een relatief simpele techniek kan dit teruggebracht worden tot een fractie van die 50%.

Slimme techniek van Uptime Technology
De techniek om de datacenters te koelen werkt betrekkelijk eenvoudig en is gebaseerd op het feit dat de buitenlucht het grootste deel van het jaar kouder is dan binnen. Een ronddraaiend koudewiel transporteert koude van de buitenlucht naar de recirculerende binnenlucht en voert hierdoor de warmte van de ICT-apparatuur af naar de buitenlucht. Belangrijk hierbij is dat binnen in de serverruimtes zowel de luchtkwaliteit als de luchtvochtigheid constant kan blijven. Dit `Kyoto Cooling®-systeem' is ontwikkeld door adviesbureau Uptime Technology en onder meer gerealiseerd met twee subsidieprogramma's van SenterNovem. ROB subsidieerde de haalbaarheidsstudie van de nieuwe koeltechniek. Het EOS-programma van SenterNovem heeft subsidie verstrekt voor een pilotproject dat de werking van de techniek demonstreert. Inmiddels is al veel internationale belangstelling getoond.

Pilotproject bij KPN
De nieuwe koeltechniek is getest op een testlocatie van KPN in Amersfoort. De testinstallatie heeft tot doel de opschaling naar de zeer grote datacenters met een hoog opgenomen elektrisch vermogen van KPN mogelijk te maken. Max Alias van KPN: "De resultaten van de pilot zijn zeer positief en we zijn nu bezig met een investeringsaanvraag om in ons datacenter in Haarlem het koelsysteem te vervangen door het KyotoCooling®-systeem. Binnen Getronics, onderdeel van KPN, is al een aantal relatief kleine datacenters uitgerust met het nieuwe systeem voor extra koelvermogen, als aanvulling op het bestaande systeem. Het datacenter in Haarlem zou het eerste center zijn dat alléén draait met het KyotoCooling®-systeem. Daarnaast is het de bedoeling dat we de nieuwe techniek in nieuw te ontwikkelen datacenters gaan toepassen."

Meerjarenafspraken ICT-sector
Initiatieven zoals de innovatie koeling passen binnen de gezamenlijke plannen van de overheid (waaronder EZ en SenterNovem) en de ICT-branche voor reductie van het energiegebruik in de ICT-wereld. De verwachting is dat de ICT-sector 14 juli as. het MJA-convenant zal ondertekenen en hiermee aangeeft zich in te zetten voor structurele energiebesparing. De sector verbindt zich onder meer aan een jaarlijkse energiemonitoring en het maken van een energiebesparingsplan elke vier jaar.