Senternovem


10-07-2008 | Provincies zetten in op duurzame mobiliteit

Eén landelijk netwerk van circa 120 tankstations voor duurzame brandstoffen in 2010; dat is de ambitie van het Interprovinciaal Overleg (IPO) op het gebied van duurzame mobiliteit. Een aantal provincies, waaronder Gelderland, heeft inmiddels ervaring opgedaan en de eerste stap gezet in het transitiespoor van aardgas via groen gas naar waterstof.

De belangrijkste ambitie die het IPO voor de komende twee jaar heeft op het gebied van duurzame mobiliteit, is om gezamenlijk in te zetten op het beschikbaar maken van schone en duurzame (bio)brandstoffen. Voor de korte termijn komen aardgas en opvolger groen gas als eerste in beeld, omdat deze qua prijs kunnen concurreren met traditionele brandstoffen voor verkeer en vervoer. Ook wordt groen gas duurzaam geproduceerd op basis van biomassa uit de eigen regio. Dit is een voordeel voor de provincies, vanwege de regionale ontwikkelingskansen. De provincies hebben tot nu toe individuele plannen ontwikkeld voor duurzame brandstoffentankstations. Via het IPO bekijken zij hoe ze hun krachten op dit vlak het beste kunnen bundelen.

Gezamenlijke doelstelling provincies
Het IPO zet in op een landelijk dekkend netwerk in 2010 van ongeveer 120 tankstations voor aardgas, groen gas en op termijn waterstof. Het aantal is gebaseerd op het uitgangspunt om in elke gemeente met minimaal 30.000 inwoners een vulpunt te realiseren en in de grotere steden meerdere stations. Dit komt overeen met de individuele plannen van de provincies. In feite gaat het hier om een `basisnetwerk', ter vergelijking: Nederland heeft ongeveer 1200 LPG-tankstations. De gedachte is dan ook dat overheden (naast de provincies ook het Rijk) zich inspannen voor het basisnetwerk, onder meer door subsidieverstrekking, waarna de markt zorgt voor een verdere verdichting van het aantal tankstations.

Succesvolle initiatieven
De provincie Gelderland is gestart met een subsidieregeling die past in het transitiepad. Mireille Wösten van de provincie Gelderland en projectleider van de IPO-werkgroep Duurzame Mobiliteit: "Vorig jaar hebben we zes ton beschikbaar gesteld voor zes aardgastankstations die overgaan op groen gas zodra dit mogelijk is. De tankstations openen nog dit jaar verspreid in de provincie, in de grote steden. De regeling is nu al een groot succes en dit jaar stellen we vijf ton beschikbaar voor andere steden."
Dat de duurzame stations er komen is mooi, maar er is meer nodig. Wösten: "Met alleen de beschikbaarheid van biobrandstoffen zijn we er nog niet. Mensen moeten natuurlijk wel daadwerkelijk overstappen op duurzame brandstoffen. Daarom zijn we de campagne `FUELswitch' gestart, in samenwerking met EnergieTransitie, om bedrijven te stimuleren de overstap te maken. Het is nu het juiste moment, gezien de hoge diesel- en benzineprijzen. In Nijmegen gaan verschillende partijen zich inzetten voor de introductie van schone voertuigen: op 24 april hebben de provincie, de gemeente Nijmegen, dealers, leasemaatschappijen, pomphouders en SenterNovem hiervoor een intentieverklaring ondertekend."

Klimaatakkoord
Lokale initiatieven zijn veelbelovend, maar het is mogelijk om meer te bereiken als er landelijk ingezet wordt op duurzame brandstoffen. Wösten onderstreept dit: "Alle provincies zijn bezig zijn met de transitie. Provincies werken hierin intensief samen met gemeenten en het bedrijfsleven. Ook trekken provincies gezamenlijk op om het rijden op aardgas/biogas, bio-ethanol en biodiesel versneld te introduceren.. Daarnaast worden ook de subsidieregelingen voor alternatieve tankstations op elkaar afgestemd. Verder ondertekenen de provincies en het Rijk dit najaar een klimaatakkoord, waarin duurzame mobiliteit en transitie belangrijke onderwerpen zijn."

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Website FUELswitch