Openbaar Ministerie

Succesvol weekendarrangement blijft onverminderd overeind

Utrecht, 9 juli 2008

Gezamenlijk persbericht van de gemeente Amersfoort, openbaar ministerie arrondissementsparket Utrecht en Politie Utrecht district Eemland-Zuid:

Het weekendarrangement, de aanpak van geweld in Amersfoort, is in alle opzichten succesvol en wordt onverminderd voortgezet. Dat heeft de lokale driehoek van Amersfoort besloten. Tussen juli 2007 en maart 2008 is het weekendarrangement toegepast op 38 verdachten van geweld. Het aantal meldingen en aangiften van geweld daalde. Uit representatief onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de Amersfoorters de aanpak kent, ondersteunt én denkt dat de aanpak helpt.

De lokale driehoek bestaat uit burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper van Amersfoort, districtsofficier van justitie Alwin Dam van het openbaar ministerie Arrondissementsparket Utrecht en districtschef Jeroen Lemereis van politie Eemland zuid. De resultaten blijken uit de evaluatie van het project, dat bekend werd door de campagne waarin de tekst âWeekendje weg?â en een afbeelding van een politiecel centraal stonden.

Weekendarrangement

Amersfoortse weekenden staan bekend om gezelligheid en een goede sfeer, met alle ruimte om te sporten, recreëren en ontspannen. Geweld hoort daar niet bij! Wie in het weekend gewelddadig is, kan sinds juli 2007 rekenen op een stevige aanpak. Geweldplegers worden opgepakt en blijven tot en met maandag in de politiecel. Op maandag gaan ze de deur uit, direct voorzien van een boete, vooruitzicht op een taakstraf of met een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. De aanpak geldt vooral voor 18-plussers en begint op vrijdagavond. Mensen die zeer ernstig geweld plegen, blijven natuurlijk nog langer zitten.

Juridisch: 38 verdachten

Het weekendarrangement maakt maximaal gebruik van mogelijkheden voor inverzekeringstelling van verdachten. De periode waarin de verdachte in de cel zit, wordt gebruikt om een goed beeld te krijgen van het geweldsincident. In veel gevallen kan de verdachte de cel daarom verlaten met duidelijkheid over de vervolgstappen.

Van de 38 verdachten zijn er 23 voor de rechter geweest en veroordeeld tot gevangenisstraf (8 keer), een taakstraf of een geldboete. Drie verdachten kregen via een TOM-zitting (bij de officier van justitie) een taakstraf en/of boete. Twee keer kregen verdachten direct een boete. Drie zaken zijn overgedragen aan een ander parket om samen met andere feiten te worden afgedaan. In andere gevallen moet de rechtszaak nog volgen, of is de zaak geseponeerd. In één zaak volgde vrijspraak.

In één zaak was de rechtbank kritisch op de toepassing van het weekendarrangement. Het openbaar ministerie is daarbij wel ontvankelijk verklaard, maar de verdachte kreeg een iets lagere werkstraf. Tegelijkertijd werd de verdachte ook voor een tweede zaak veroordeeld. Daarin was het weekendarrangement wel goed toegepast.

Geweld: minder aangiftes en meldingen

De aanpak heeft te kort gefunctioneerd om definitieve conclusies te trekken over de ontwikkeling van het aantal geweldsincidenten. Wel geeft een aantal cijfers vertrouwen in een positieve werking. In 2006 bleef het aantal aangiftes van geweld in de tweede helft gelijk ten opzichte van de eerste helft. In 2007 daalde in dezelfde periode (dus vanaf de start van de campagne) het aantal echter met 9 procent. Over de periode juni 2007 tot en met april 2008 lag het aantal aangiftes bijna 3 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook het aantal meldingen daalde in deze periode met 9 procent.

Campagne en draagvlak: 83% vindt aanpak een goede zaak

De aanpak van het geweld ging gepaard met een campagne, geïnspireerd op reisfolders. Fotoâs van het cellencomplex van het Amersfoortse politiebureau werden gecombineerd met teksten als âWeekendje weg?â en âZondag ontbijtje op bed?â. De uitingen worden afgesloten met de zin: âGewelddadig? Meteen zitten!â.

Uit een representatief onderzoek van de gemeente Amersfoort blijkt dat 69% van de Amersfoorters over het weekendarrangement heeft gehoord. Vooral de krant (66%), radio en tv (29%) en de grote posters in bushokjes (22%) waren de informatiebron. Ook âvia vrienden/kennis of van horen zeggenâ en de posters en flyers in de stad hadden een behoorlijk bereik.

83 Procent van de Amersfoorters vindt de aanpak een goede zaak. Slechts één op de tien Amersfoorters verwacht weinig effect van de maatregelen. Eén op de vijf denkt dat het geweldplegers zeker zal afschrikken, en twee op de drie denkt dat âhet altijd iets zal helpenâ.

Vervolg: dossieronderzoek

Op dit moment worden de dossiers nader onderzocht. Daarbij wordt gekeken naar eventuele rode lijnen in de geweldsincidenten. Op basis van de uitkomsten wordt gekeken naar specifieke maatregelen om het aantal geweldsincidenten verder te verlagen, bijvoorbeeld op bepaalde locaties of tijdstippen.
Ondertussen blijven alle andere maatregelen om geweld tegen te gaan van kracht. Zo kent Amersfoort al vele jaren een succesvolle samenwerking met de horeca en zijn maatregelen genomen in de openbare ruimte.

Zie ook www.meteenzitten.nl