Gemeente Utrecht


SV 2008, nr. 73 inzake handhaving milieu


2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
73 vragen van mevrouw M.C. Mos
(ingekomen 9 juli 2008)

De Milieugroep Zuilen heeft door adviesbureau Witteveen en Bos een opinieonderzoek laten uitvoeren onder ruim 700 inwoners van de wijk Zuilen. Daaruit blijkt dat 39 procent van de inwoners van Zuilen geurhinder ondervindt van bedrijven en industrie (grotendeels veroorzaakt door enkele bedrijven op Lage Weide). De geurhinder in andere woonwijken in Utrecht is ongeveer 10 procent. De veevoederbedrijven Agrifirm en de Heus Voeders worden het meest genoemd als bron van de klachten, maar ook Benthum en Pouw, AVR en Douwe Egberts worden genoemd.

Het college heeft de aanpak van stank- en geluidsoverlast (met name in Zuilen) hoog in het vaandel staan. Aangekondigde maatregelen in het collegeprogramma zijn:
- nieuwe vergunningen met de zwaarst mogelijke eisen
- weren van nieuwe overlastgevende bedrijven via bestemmingsplannen
- activeren van de provincie met betrekking tot bedrijven waar de provinciaal het bevoegd gezag voor heeft
- onderzoek en handhaving naar aanleiding van klachten.

In mei 2007 heeft de gemeente aan Agrifirm een dwangsom opgelegd van een half miljoen euro. Het bedrijf veroorzaakte volgens de gemeente 2,5 keer meer geuroverlast dan is toegestaan. In juli heeft de Raad van State in een zaak van Agrifirm tegen de gemeente bevestigd dat de gemeente de juiste normen heeft gehanteerd bij het vaststellen van de overschrijding. De gemeente mag sinds de uitspraak bovendien dwangsommen opleggen op basis van uurmetingen. De gemeente heeft destijds in de media aangegeven door de uitspraak Agrifirm en De Heus beter te kunnen aanpakken.

GroenLinks vindt het belangrijk dat het college doorpakt en de stank- en geluidsoverlast echt aanpakt, door middel van vergunningbeleid, handhaving en een adequaat klachtenbeleid.

Dit brengt de fractie van GroenLinks tot de volgende vragen:

1. Heeft de wethouder kennisgenomen van de inhoud van het rapport van de Milieugroep Zuilen?
2. Deelt het college de mening van GroenLinks dat de geur- en geluidshinder actief moet worden aangepakt? Zo ja, welke acties gaat het college ondernemen en met welk beoogd resultaat?

Ten aanzien van Agrifirm hebben wij de volgende vragen:
3. Heeft de gemeente na de uitspraak van juli 2007 de dwangsom tegen Agrifirm alsnog geëffectueerd? Zo nee, waarom niet?
4. Heeft de gemeente sinds juli 2007 nieuwe geurmetingen gedaan?
5. Ziet de wethouder in het rapport van de Milieugroep Zuilen reden om zelf nadere metingen te doen en maatregelen te vragen van Agrifirm om onder het aantal overschrijdingsdagen van 2% te komen?
6. Hoe denkt de gemeente de overlast van bedrijven als Agrifirm (en anderen) te verminderen en welke (rechts-)middelen is het college bereid in te zetten?
7. Heeft de gemeente inzicht in de werkelijke productievolumes van Agrifirm? En weet de gemeente welke bron ten grondslag ligt aan de piek in klachten van maart en juni jongstleden? Doet het college hier onderzoek naar, al dan niet in samenwerking met de provinciale milieuhandhavers?

Tot slot:
8. Heeft het college inmiddels een aangescherpte vergunning afgegeven aan De Heus? Zo nee, waar wacht de vergunningverlening op?
9. Er zijn veel klachten over de toegankelijkheid van het klachtensysteem ten aanzien van geur- en geluidsoverlast. De provincie heeft een centraal nummer voor milieuklachten, maar de gemeente is aanspreekpunt voor de geuroverlast van Lage Weide. Voor meldingen ten aanzien van Lage Weide kunnen bewoners een stedelijk nummer bellen waar na 15.00 niet meer wordt opgenomen. Is het college het met GroenLinks eens dat het voor een goed zicht op de klachten belangrijk is dat bewoners hun klachten 24 uur per dag kunnen melden op 1 nummer? Zo ja, wanneer kunnen we dat verwachten?


---- --