Provincie Overijssel

Persbericht 08-095

Zwolle, 9 juli 2008

Management Autoriteit Oost-Nederland verdeelt eerste 10 miljoen euro

EUROPEES SUBSIDIEPROGRAMMA GO VAN START

In de eerste ronde van het Europese subsidieprogramma GO is ruim tien miljoen euro toegekend voor ontwikkeling van gebundelde innovatiekracht in Oost-Nederland. In de provincie Overijssel zijn twee aanvragen gehonoreerd. ISETI Twente (International Security Experimentation & Transformation Institute) ontvangt bijna 3 miljoen euro voor het creëren van een digitale simulatieomgeving voor veiligheidsvraagstukken van nationaal belang. Een consortium van vier Overijsselse bedrijven (te weten Unica Installatietechniek, Novon Schoonmaak, J.E. StorkAir en BIJ adviesbureau) krijgt ongeveer 243.000 euro voor het project gezonde klassen , om de luchtkwaliteit in basisscholen te verbeteren.

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben de subsidies toegekend mede namens Gedeputeerde Staten van Overijssel . Het Europese ontwikkelingsprogramma. GO Gebundelde innovatiekracht is een samenwerkingsverband van de provincies Gelderland, Overijssel en de vijf stedelijke netwerken in de regio. Doel is Oost-Nederland verder te ontwikkelen als toonaangevende innovatieve Europese regio.

Prioriteiten

In de komende zeven jaar wordt ruim 360 miljoen euro geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van Oost-Nederland tot toonaangevende innovatieve Europese regio.

Projecten kunnen in aanmerking komen voor subsidie als ze voldoen aan een van de volgende drie prioriteiten:


1) Innovatiekracht, kenniseconomie en ondernemerschap.

Hierbij gaat het om projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van het Innovatieplatform Twente (Technology Valley, Food Valley en Health Valley) en innovatieprojecten die gericht zijn op het versterken van de innovatiekracht en de concurrentiepositie van het regionale bedrijfsleven; met name het midden- en kleinbedrijf. Hiervoor is een EU-bijdrage beschikbaar van 95,3 miljoen euro.


2) Versterken innovatieklimaat in de vijf stedelijke netwerken.

Dit betreft de stedelijke netwerken Zwolle Kampen Netwerkstad, Netwerkstad Twente, Stedendriehoek, Regio de Vallei en de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Hiervoor is de EU-bijdrage 45,1 miljoen euro.


3) Attractieve steden.

Hierbij gaat het om het aanpakken van specifieke knelpunten in een wijk of een gedeelte van een stad om het woon- en werkklimaat te verbeteren. Integrale wijkaanpak is het centrale thema. De projecten moeten bijdragen aan het stimuleren van ondernemerschap in de wijk, versterken van de onderwijs-arbeidsmarktintegratie en het vergroten van de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de openbare ruimte. De steden waarop deze aanpak is gericht, zijn Zwolle, Deventer, Almelo, Hengelo, Enschede, Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn en Ede. Hiervoor is de EU-bijdrage 17,1 miljoen euro. Het Rijk, de regionale overheden en de projectindieners zelf, zowel publieke als private dragen de rest bij.


*Toelichting op ISETI

In de komende jaren is sprake van een toenemende behoefte aan kennis bij (semi-) overheden om veiligheidsproblemen in de openbare ruimte het hoofd te kunnen bieden. Daarom is in Twente ISETI, het Internationaal Security Experimentation & Transformation Institute opgericht. De missie van ISETI is om binnen 5 jaar in Europa dè toonaangevende organisatie te zijn voor het interdisciplinair ontwikkelen van oplossingen voor veilgheidsproblemen in de openbare ruimte. Het gehonoreerde project richt zich op de ontwikkeling en de toepassing van een digitale simulatieomgeving bij veiligheidsvraagstukken van nationaal belang. Het ISETI-project draagt bij aan een betere economische benutting van het kennispotentieel van Technology Valley in Oost-Nederland en daarbuiten. De subsidie voor ISETI is de grootste van alle tot dusver gehonoreerde projecten.


*Project Gezonde klassen

Een consortium van vier bedrijven in Overijssel heeft een concept bedacht waarmee het wil aantonen dat een goede luchtkwaliteit in de klaslokalen van basisscholen veel maatschappelijke voordelen oplevert. Het einddoel van het project is een aanpassing aan de huidige bouwnormen, zodat de rijksoverheid meer geld zal uittrekken voor de ventilatieproblematiek van schoolgebouwen. Het consortium gaat daarvoor bestaande technieken gebruiken die efficiënter werken; via monitoring verbeteringen aanbrengen en regeltechniek ontwikkelen die zichzelf kan monitoren. Het project vindt plaats op zeven basisscholen in en rondom Zwolle. In juli 2011 volgt een effectrapportage. Voor Gezonde klassen is 243.000 euro beschikbaar. Zeven basisscholen in en rond Zwolle doen er aan mee.

Informatie: team Communicatie, Coby Hofland, telefoon 038 499 92 29 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 53375890

GO, gebundelde innovatiekracht .

Het Operationeel Programma Oost-Nederland (GO Gebundelde Innovatiekracht) is een gezamenlijk stimuleringsprogramma van de provincies Overijssel en Gelderland samen met de stedelijke netwerken Zwolle Kampen Netwerkstad, Stedendriehoek, Netwerkstad Twente, Regio De Vallei en Stadsregio Arnhem Nijmegen om de positie van nationale innovatieve regio verder te versterken.

Kijk voor meer informatie over het stimuleringsprogramma GO Gebundelde Innovatiekracht op www.go-oostnederland.eu