NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Marktpartijen betrekken bij evaluatie gevolgen Wet ruimtelijke ordening

Het is goed dat de effecten van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening permanent in de gaten worden gehouden. Maar mocht uit deze monitoring blijken dat de voortgang van de woningbouw in gevaar komt dan moet het ministerie van VROM wel direct maatregelen nemen om dit proces te keren. Verder is het verbazingwekkend dat marktpartijen zoals de brancheorganisatie NVB niet bij de monitoring worden betrokken.

Hiermee reageert NVB, Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, op het initiatief van de Eerste Kamer om de nieuwe Wet ruimtelijke ordening permanent te monitoren. Minister Cramer heeft inmiddels toegezegd dit te gaan doen. In een brief aan de bewindslieden Cramer en Vogelaar van het ministerie van VROM schrijft de brancheorganisatie van ruim 200 projectontwikkelende bouwondernemingen het verbazingwekkend te vinden dat marktpartijen bij deze regelmatige evaluaties niet worden betrokken. Dat is, aldus NVB, extra vreemd omdat een belangrijk onderdeel van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening, namelijk de grondexploitatiewet, bedoeld is voor de situatie waarbij marktpartijen eigenaar zijn van de grond. In de brief dringt NVB aan samen met de aangesloten bedrijven bij de evaluatie betrokken te worden.

Ook heeft het in de gaten houden van de effecten van de invoering van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening op de woningmarkt in de ogen van NVB alleen zin wanneer VROM direct maatregelen neemt als dit nodig mocht zijn. Een adequate oplossing is in dit geval bijvoorbeeld om het accent in het ruimtelijke ordeningsbeleid minder te leggen op bouwen in de stedelijke gebieden.

Het betrekken van de marktpartijen is volgens NVB vooral van belang omdat zij exact weten hoe de markt er voor staat. En die markt heeft op dit moment extra aandacht en zorgvuldigheid nodig. Gemeenten zijn zich hier echter niet of nauwelijks nog van bewust of gaan daar simpelweg aan voorbij. Het gevaar is daardoor heel groot dat gemeenten ontwikkelaars kostenvergoedingen vragen waarvoor de afzetprijs geen ruimte biedt. Of dat gemeenten eisen stellen die niet elders kunnen worden gecompenseerd door bijvoorbeeld de inzet van winsten die zijn gemaakt bij de ontwikkeling van buitengebieden, de zogenoemde bovenplanse verevening. In die gevallen vreest NVB, dat ontwikkelaars zich zullen terugtrekken. De ontwikkeling van plannen in stedelijke vernieuwingsgebieden zal daar waarschijnlijk het eerste slachtoffer van worden. In die gebieden zijn immers de exploitatiekosten bijzonder hoog terwijl de financiële draagkracht van potentiële kopers daar over het algemeen aanzienlijk beperkter is dan die van kopers in de buitengebieden.

Overigens heeft NVB het onderdeel grondexploitatie in de nieuwe Wet ruimtelijke ordening altijd al gezien als een grote bedreiging voor de voortgang van de woningbouwproductie en in het bijzonder de stedelijke vernieuwing.


---