http://www.evo.nl
Persbericht
8 juli 2008
EVO: 'EERSTE KAMER NEEMT JUISTE BESLUIT OVER WESTERSCHELDE'
Vandaag heeft de Eerste Kamer de Scheldeverdragen goedgekeurd die de grondslag vormen voor het besluit over uitdieping van de Westerschelde. EVO vindt dit een uiterst verstandig besluit omdat de congestie in de Antwerpse haven hierdoor zal afnemen en projecten gericht op het voorkomen van overstromingen snel doorgang kunnen vinden. Deze uitkomst is volgens EVO niet alleen goed voor de Nederlandse economie maar komt ook de Europese samenwerking ten goede.
Even leek het erop dat de Eerste Kamer de Scheldeverdragen zou afkeuren vanwege de grote weerstand in de regio tegen de ontpoldering van 600 hectare grond die hiervoor nodig zou zijn. EVO is dan ook tevreden dat de Eerste Kamer inziet dat een goede afweging tussen de economische betekenis van de Westerschelde en de natuurcompensatie het besluit over de verdieping helemaal niet in de weg hoeft te staan.
Vertraging van de uitdieping van de Westerschelde had geleid tot schade aan economie en milieu. Momenteel moeten jaarlijks al ruim 1500 schepen wachten in verband met het getij. Gelet op de harde groei van de binnenvaart en de alsmaar groter wordende schepen, zal dit aantal snel toenemen. Bij het uitblijven van de verdieping gaan steeds meer bedrijven gebruik maken van bijvoorbeeld wegvervoer. Dit was volgens EVO geen goede ontwikkeling geweest omdat wegverkeer meer uitstoot oplevert dan de relatief schone binnenvaart.
De verdieping van de Westerschelde is volgens EVO niet alleen in het belang van België en Nederland, maar in het belang van heel Europa. In één Europa maken ondernemers gebruik van zowel Antwerpen als Rotterdam. Uit maatschappelijke kosten-batenanalyses blijkt dat 25% tot 30% van de totale baten van de verdieping van de Schelde terecht komt in Nederlandse handen. Dat is een bedrag van circa 3 miljard euro. En dit terwijl onze zuiderburen verreweg het grootste deel van de kosten voor hun rekening nemen. Alleen al op basis hiervan had de Eerste Kamer niet anders kunnen besluiten dan de Scheldeverdragen goed te keuren, aldus EVO.