Provincie Gelderland

Arnhem, 8 juli 2008

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 8 JULI 2008

Natuurmonumenten en Gelderland verbeteren samen het landelijk gebied 1100 hectare nieuwe natuur, waarvan 500 hectare met speciale aandacht voor verdroging

Gelderland gaat ook met de Vereniging Natuurmonumenten hard aan de slag in het landelijk gebied met als doel meer, mooiere en beter beleefbare natuur. Hiertoe zijn afspraken gemaakt voor een totaal bedrag van 42 miljoen euro voor de periode 2008-2013. Natuurmonumenten draagt zelf 2,8 miljoen bij, de rest van het bedrag komt uit de subsidieregeling Vitaal Gelderland. Het uitvoeringsprogramma is gericht op het inrichten en beheren van terreinen en op verschillende projecten. Voor Natuurmonumenten is dit de eerste overeenkomst met een provincie. Voor Gelderland zijn nu met alle terreinbeherende organisaties afspraken gemaakt.

EERSTE SUBSIDIES EUROPESE PROGRAMMA 'GO' TOEGEKEND 13 miljoen voor met name innovatie in 'Food, Health, Technology en Security'

Op 8 juli hebben Gedeputeerde Staten van de provincies Overijssel en Gelderland ruim dertien miljoen euro aan Europese subsidies toegekend aan de eerste zeven projecten in het nieuwe Europese ontwikkelingsprogramma-'GO'. 'GO Gebundelde innovatiekracht' is een samenwerkingsverband van beide provincies en de vijf stedelijke netwerken om Oost Nederland als toonaangevende innovatieve Europese regio verder te ontwikkelen. Het gaat om de projecten ISETI (kenniscentrum voor veiligheid), Health Valley, Food Valley, Achterhoeks Centrum voor Technologie (ACT), Gezonde Klassen en Economisch Offensief Nijmeegse Ringstraten.

PROVINCIE MAAKT EXPOSITIERUIMTE WINTERSWIJK MOGELIJK Gemeente Winterswijk ontvangt 340.000 euro

Winterswijk krijgt een permanente expositieruimte voor hedendaagse kunst. Gedeputeerde Staten van Gelderland maken de komst mede mogelijk door een subsidie te verlenen van ruim 340.000 euro. Het geld is afkomstig uit het Europese subsidiebudget.

PROVINCIE HELPT VESTINGSTAD GROENLO IN BEELD TE BRENGEN Gemeente Oost-Gelre ontvangt ruim 1,7 miljoen euro

Met een bijdrage van ongeveer 1.750.000 euro uit het Europees subsidiebudget ondersteunt de provincie Gelderland een initiatief om de bewogen geschiedenis van Groenlo (gemeente Oost Gelre) te presenteren aan een groot publiek. Onder het motto 'Groenlo Vestingstad' wil de gemeente de stad verder profileren als cultureel erfgoed met nationale allure. Doel is een aanzienlijke grotere stroom toeristen te trekken.

PROVINCIE HELPT SYNAGOGE BORCULO TE BEHOUDEN Rijksmonument wordt expositie-, muziek- en trouwruimte

Met een financiële bijdrage van 168.000 euro uit het Europees subsidiefonds helpt de provincie Gelderland de synagoge van Borculo aan de Weverstraat te behouden voor het nageslacht. De synagoge is al sinds de Tweede Wereldoorlog niet als zodanig in gebruik en intussen zwaar vervallen. Tot nu toe deed het dienst als opslagplaats.



Provincie Gelderland