Politie Limburg-Noord
Politie Limburg-Noord: Criminaliteitsbeeldanalyse jeugd is reden voor optimisme
Datum: 8-07-2008
Tijd bericht: 13:26
Plaats: Regio
De jongste criminaliteitsbeeldanalyse jeugd (CBA-J) van de politie Limburg-Noord geeft reden voor optimisme. Uit de analyse blijkt dat het aantal jeugdige verdachten (van 0 tot en met 24 jaar) daalt net als het aantal incidenten waarbij sprake is van een jeugdige verdachten. Ook het aantal jongeren dat als slachtoffer geregistreerd staat was in 2007 lager dan in 2006. Regionaal portefeuillehouder jeugd, Piet van Hoek, zei dan ook niet voor niets in zijn openingsgesprek van de eindmanifestatie Doe Effe Normaal: "Met de meeste jongeren gaat het gewoon hartstikke goed!"
Jeugd is, en blijft een speerpunt van de politie. De opvoeding van kinderen is een maatschappelijk thema. In veel gezinnen gaat het goed. Er zijn echter gezinnen die extra hulp nodig hebben. De samenleving vraagt steeds meer om ingrijpen van de overheid in het privédomein van de opvoeding. De politie is geworteld in de haarvaten van de samenleving en speelt daarom een belangrijke rol in het tijdig kunnen signaleren en ingrijpen. Dit doet zij samen met haar partners. De CBA-J wordt daarom ook gebruikt om de beelden van de partners en de politie te vergelijken. Het kan ook de basis zijn voor intensievere samenwerking. De resultaten van het CBA-J leiden uiteindelijk tot operationele sturingsinformatie.
CBA-J
De CBA-J geeft inzicht in incidenten en verdachten onder jongeren van 0 tot en met 24 jaar. Waar worden de incidenten gepleegd? Hoeveel incidenten? Welke typen incidenten? Is er een trend waar te nemen in de afgelopen jaren? Hoeveel mannelijke en vrouwelijk verdachten zijn er in onze regio? Worden jongeren ook slachtoffer van criminaliteit?
Vernielingen en mishandelingen
Jeugd, in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar, die in beeld is bij de politie pleegt het meest vermogens- openbare orde en geweldsdelicten. Jeugdigen plegen veel vernielingen (335 in 2007), mishandelingen (298 in 2007) en bedreigingen (108 in 2007). Jongvolwassenen, 18 t/m 24 jaar, plegen veel mishandelingen (421), vernielingen (293), drugshandel (284) en bedreigingen (185)). In het verkeer waren de 18 tot en met 24-jarigen 229 keer bij een verkeersongeval betrokken en 313 keer bij alcoholgebruik in het verkeer (als verdachte).
Jeugdgroepen in beeld
Uit de jaarlijkse inventarisatie van de jeugdgroepen in Noord- en Midden-Limburg komt een vergelijkbaar beeld naar voren. "Het gaat goed met de Nederlandse jeugd". Van de 81 jeugdgroepen die volgens de gehanteerde systematiek zijn benoemd zijn er 20 aanvaardbaar, 49 hinderlijk en 5 overlastgevend. Van zeven groepen was de informatie te beperkt om ze te kunnen plaatsen in een categorie. Het streven is om ook op deze groepen snel meer zicht te krijgen. Het jongerenwerk van de gemeente speelt hierbij een belangrijke rol. Er is bij de laatste meting geen criminele jeugdgroep naar voren gekomen.
Alcohol- en drugsgebruik
Opvallend is dat dit jaar 21 jeugdgroepen een gemengde etniciteit hebben. Bij de inventarisatie van 2007 waren dit er slechts twee. Het softdrugsgebruik is hoger dan het alcoholgebruik, dit in tegenstelling tot het vorig jaar waarbij het gebruik ongeveer gelijk was. Hinderlijk gedrag en drugsbezit komt het meeste voor op de lijst van "licht"crimineel gedrag. Van het plegen van "zware" criminaliteit is nauwelijks sprake. Het plegen van verkeersdelicten komt het meeste voor; 11 groepen plegen regelmatig of (heel) vaak verkeersdelicten. Op de tweede plaats komt drugshandel. Hier houden vijf hinderlijke en drie overlastgevende groepen zich regelmatig mee bezig. Van rechts-extremisme of racistische uitingen (bijvoorbeeld via kleding) is nauwelijks sprake. Wijkagenten geven aan dat de meeste ontwikkelingen binnen een jeugdgroep betrekking hebben op de (groei van) het alcohol- en drugsgebruik.