Ingezonden persbericht
Persbericht
Maastricht Universitair Medisch Centrum / Universitätsklinikum Aachen
Eerste Europees universiteitsziekenhuis is haalbaar
Gezamenlijke strategie, gemeenschappelijk bestuur en een cardiovasculair centrum op Avantis
MAASTRICHT / AKEN, 8 juli 2008 - De oprichting van een eerste Europees universiteitsziekenhuis als gemeenschappelijk samenwerkingsproject van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (Maastricht UMC) en het Universitätsklinikum Aachen (UKA) is juridisch en economisch haalbaar.
Daarnaast zal het uitbouwen van de bestaande samenwerking de kwaliteit en de internationale concurrentiepositie van beide klinieken op het gebied van patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs verder versterken. Aldus een haalbaarheidsonderzoek dat het adviesbureau KPMG in opdracht van de beide academische ziekenhuizen in de afgelopen maanden heeft uitgevoerd.
In het enkele honderden bladzijden dikke rapport geven de adviseurs van KPMG een gedetailleerde opsomming van de trends op het gebied van gezondheidszorg aan beide kanten van de grens, analyseren zij de positie van de twee academische ziekenhuizen in hun respectievelijke markten en peilen zij de mogelijkheden voor een intensivering van de al meerdere jaren bestaande samenwerking. Het onderzoek bepleit om de krachten nog meer dan voorheen te bundelen en de sterke punten van beide ziekenhuizen, bijvoorbeeld op het gebied van hart- en vaatziekten, uit te bouwen in de vorm van gemeenschappelijke behandel- en onderzoekscentra. Dit tegen de achtergrond van stijgende kosten aan zowel Nederlandse als Duitse zijde en de eis om topzorg en toponderzoek te leveren zonder de efficiëntie uit het oog te verliezen.
"We streven naar een afgestemde, strategische aanpak in de verdere ontwikkeling van onze zorg en onderzoek, en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de onderneming. Dat betekent voor de toekomst een gemeenschappelijk bestuur, een gezamenlijke platform voor IT en financiën", aldus de voorzitter van de Raad van Bestuur het academisch ziekenhuis van Aken, Prof. Henning Saß.
Voor regionale patiënten is belangrijk dat zij op alle niveaus gebruik kunnen maken van het zorgaanbod in Maastricht en in Aken. Patiënten profiteren juist van deze samenwerking, door de uitwisseling van kennis tussen de artsen van beide ziekenhuizen. Zo wordt er bijvoorbeeld ook gedacht aan een oncologienetwerk, om de behandeling van kankerpatiënten verder te kunnen verbeteren.
Een en ander is geheel in lijn met de op 2 juli 2008 door EU-commissaris Androulla Vassiliou voorgestelde richtlijn over grensoverschrijdende gezondheidszorg (http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1080&format=HTML&aged=0&language=NL&guiLanguage=en). Dit voorstel wil Europese samenwerking op het gebied van gezondheidszorg bevorderen en de ontwikkeling steunen van Europese referentienetwerken van gespecialiseerde centra in verschillende lidstaten.
Bovendien passen de conclusies van het haalbaarheidsonderzoek binnen de speerpunten zoals de provincie Limburg die in de Versnellingsagenda heeft geformuleerd.
Op geselecteerde en zeer gespecialiseerde domeinen, waarin zowel het UMC als het UKA ook nu al over uitstekende mogelijkheden beschikken, presenteren beide ziekenhuizen zich als een Europees topcentrum. Deze excellente zorg wordt aangeboden op een derde locatie, op de grens tussen Duitsland en Nederland, op het technologiepark Avantis (ongeveer 5 kilometer van Aken en 25 kilometer van Maastricht). Hier zal een hart- en vaatcentrum en mogelijk een centrum voor ionentherapie, een nieuwe vorm van behandeling van kanker, verrijzen.
"Met een excellent cardiovasculair centrum kunnen het UMC en de UKA hun krachten bundelen en hun zichtbaarheid op de nationale en internationale markten vergroten", benadrukt Guy Peeters, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. "Wij gaan ervan uit dat een dergelijk centrum ook op internationale patiënten en onderzoekers een grote aantrekkingskracht zal uitoefenen."
Een geïntegreerd onderdeel van dit cardiovasculaire centrum zou ook een gemeenschappelijk centrum voor kindercardiologie kunnen zijn. Op dit moment heeft alleen Aken faciliteiten voor kinderhartchirurgie. Beide besturen streven naar een gemeenschappelijke infrastructuur met een gedeelde medische uitrusting.
De raden van toezicht van de twee academische ziekenhuizen hebben de besturen opdracht gegeven om vóór 1 januari 2009 de samenwerking nader uit te werken, volgens de aanbevelingen van het haalbaarheidsonderzoek van KPMG.
Perscontact:
Universitätsklinikum Aachen Maastricht Universitair Medisch Centrum
Angelika Christ Jos van Cann
Tel. 0241 80-89893 Tel. 043-3875113
Fax. 0241 80-3389893 GSM 06-26882865
E-Mail: achrist@ukaachen.de E-mail : jos.van.cann@mumc.nl
---- --