ABVAKABO FNV

Arbocatalogus voor Gehandicaptenzorg

De sociale partners in de gehandicaptenzorg hebben de arbocatalogus voor de gehandicaptenzorg Profijt van Arbobeleid opgesteld en online gezet. Een arbocatalogus is een oplossingenboek op sectorniveau voor de gezondheids- en veiligheidsrisico's die werknemers lopen in hun werk.

In de arbocatalogus staan onder ander instrumenten, methodieken en good practices. Instellingen in de gehandicaptenzorg kunnen hier gebruik van maken om voor medewerkers blootstelling aan arborisico's te voorkomen of te minimaliseren en om te voldoen aan de doelvoorschriften voor veilig en gezond werken (Arbowet 2007).

De arbocatalogus Profijt van Arbobeleid is geschreven voor de gehandicaptenzorg in opdracht van werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de vakbonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, NU `91 en de Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg (FBZ). De inhoud van deze arbocatalogus is specifiek afgestemd op de sector en de zeer diverse werksituaties zoals deze in de gehandicaptenzorg voorkomen.

De arbocatalogus heeft een adviserend en ondersteunend karakter. Instellingen zijn vrij om (eventueel) van andere arbo-instrumenten of methodieken gebruik te maken, mits deze hetzelfde en/of een beter beschermingsniveau bieden.

Website

De arbocatalogus is digitaal vormgegeven via de website www.profijtvanarbobeleid.nl, zodat alle instellingen en werknemers onbeperkt toegang tot de actuele versie van de catalogus hebben. Met de arbocatalogus kunnen instellingen hun arbobeleid op maat vorm geven. De ondernemingsraad en de werknemer kunnen bij het management gericht aangeven hoe een werksituatie kan worden verbeterd.

Groeimodel

De arbocatalogus wordt vormgegeven via een groeimodel. Als eerste zijn de thema's `fysieke belasting' en `agressie en geweld' opgenomen: instrumenten die tijdens het arboconvenant zijn ontwikkeld en in de branche zijn geïmplementeerd. Via de jaarlijkse onderhoudsagenda worden hier instrumenten aantoegevoegd of geactualiseerd. In de tweede fase worden de thema's bedrijfshulpverlening, werkdruk en biologische agentia aan de catalogus toegevoegd.

Bij voorkeur wordt gebruik gemaakt van de arbeidshygiënische strategie: eerst wordt geprobeerd de bron van het arbeidsrisico weg te nemen. Als dit niet lukt, kan ervoor gekozen worden de omgeving zó aan te passen dat er veilig en verantwoord kan worden gewerkt. Mocht ook dit niet (voldoende) bescherming bieden, dan komen persoonlijke beschermingsmaatregelen aan de orde.

Nadat de arbocatalogus is getoetst door het ministerie van SZW, krijgt hij de status van een beleidsregel. De Arbeidsinspectie stemt haar handhavingbeleid dan af op de inhoud van de arbocatalogus. 07-07-2008, Gehandicaptenzorg | Meer over: arbocatalogus,