KNHS

terug

Albert Zoer - ook chirurg wil Hong Kong nog niet 100% uitsluiten 8 juli 2008
Albert Zoer

HOOGEVEEN (KNHS) - De aan het Hoogeveense Bethesda ziekenhuis verbonden chirurg R.J.M. van Haasen gaat de dubbele beenbreuk, die Albert Zoer opliep bij een val van hem en één van zijn paarden, vanavond opereren. "Het is een relatief eenvoudige breuk. Daarbij is het een plus dat niet alleen het scheenbeen, maar ook het kuitbeen is gebroken, omdat dit de genezing voorspoedig beïnvloedt", aldus Van Haasen.

Volgens de chirurg, die omstreeks 18.00 uur begon aan de operatie - er kwamen een paar uiterst spoedeisende operaties tussendoor - wordt door springruiters zeer veel kracht op het bot uitgeoefend. "Er is een overeenkomst tussen springruiters en wielrenners. Het lijkt voor het oog alsof ze zitten, maar eigenlijk staan ze de gehele tijd. Daarom is het een zware belasting voor de botten in de beide benen. We gaan een pen met een lengte van ongeveer veertig centimeter in het bot van het scheenbeen aanbrengen, en dat zetten we vast met vier schroeven. Op het moment dat er kalkvorming gaat ontstaan op de breuk gaat één van deze schroeven eruit en kan het bot iets verticaal gaan bewegen. Normaal gesproken staat er een periode van vier tot zes weken voor herstel, maar ik sluit niet uit dat het ook sneller kan", vertelt Van Haasen.
Het ligt in de bedoeling om donderdag het gezette been in een mechanisch bewegend apparaat te leggen en om zaterdag Albert op krukken voorzichtig te laten 'tippen'. Mogelijk kan een brace het linkerbeen extra steun geven, waardoor de ruiter uit Echten toch nog sneller dan nu wordt verwacht in het zadel komt en hij alsnog richting Hong Kong kan gaan.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen