Staatsbosbeheer

8 juli 2008

De zeearendjongen in natuurgebied Oostvaardersplassen (Flevoland) zijn vorige week uitgevlogen. Deze vogels zijn het derde en vierde jong die met succes zijn groot gebracht. Het jonge vrouwtje en mannetje zijn inmiddels net zo groot als een volwassen zeearend. Dat betekent dat ze een vleugelspanwijdte hebben van ruim 2 meter. De vogels zijn nog twee maanden afhankelijk van de ouders, voordat ze zelfstandig zullen gaan jagen.

Dit jaar broedden de zeearenden niet op het nest dat ze de afgelopen twee jaar hebben gebruikt, maar bouwden in het natuurgebied een nieuw nest en namen dat in gebruik. Daardoor werd de webcam, die in 2007 bij het eerste nest werd geplaatst, nutteloos. Uit een luchtfoto, die van grote hoogte genomen werd, bleek dat er dit jaar twee jongen uit het ei gekropen waren. Boswachters van Staatsbosbeheer komen niet in de buurt van het nest, maar zagen de afgelopen dagen de jonge zeearenden in het natuurgebied vliegen.

Eén jong is vrij normaal voor een zeearendenpaar. Twee jongen komen regelmatig voor, drie hoogst zelden. De zeearendjongen werden eind mei geringd. Uit DNA-onderzoek bleek dat de jongen een mannetje en een vrouwtje zijn. De vogels zijn nu bijna net zo groot als de ouders. De jonge zeearenden zijn donkerbruin, het jeugdkleed van de zeearend. In het vijfde of zesde levensjaar krijgen ze het veel lichtere verenkleed van een volwassen zeearend. Na het uitvliegen blijven de zeearenden nog twee maanden afhankelijk van de ouders, voordat ze zelfstandig moeten jagen.

De zeearend is de grootste arend van Europa. Een zeearend leeft vooral van vogels en vis. De arend leeft bij voorkeur in een uitgestrekt, waterrijk gebied zoals de Oostvaardersplassen. Zeearenden blijven het hele jaar door (zomer en winter) in hun broedgebied. Als ze eenmaal ergens gebroed hebben, is de kans groot dat volgend jaar hetzelfde nest opnieuw gebruikt wordt. Sommige zeearendnesten zijn tientallen jaren in gebruik en groeien uit tot enorme bouwsels.