Gemeente Enkhuizen

Aquacultuur

Iepziekte in Enkhuizen

11 à 12 jaar geleden werden de eerste besmette bomen in Enkhuizen gesignaleerd en verwijderd. In totaal zijn er aan deze ziekte inmiddels zon 200 bomen verloren gegaan. In de afgelopen 3 jaar zijn er alleen op de Vesting al 60 zieke iepen weggehaald en ook dit jaar staat de teller voor de Vesting alweer op 12 stuks. De Gemeente Enkhuizen controleert actief en voert preventieve maatregelen uit. Na een signalering van een nieuwe aantasting wordt de boom binnen twee werkdagen verwijderd. Daarna worden er onmiddellijk sleuven gegraven om besmetting via de wortels te doorbreken.

In Enkhuizen staan zon 1125 iepen waarvan 420 op de vesting. De Ulmus hollandica Belgica zijn vlak na de tweede wereldoorlog op de vestingwal rond de landzijde van de stad aangeplant. Toentertijd is voor een iep gekozen vanwege de uitstekende bestandheid tegen de belasting van de moderne stedelijke omgeving. De iep is niet kieskeurig ten aanzien van bodemomstandigheden en het klimaat, is winterhard, windvast en bestendig tegen takbreuk.

Verwoestende vijand

foto iepziekte De iep is een sterke boom met veel overlevingskans. Echter, er bestaat een hardnekkige en verwoestende vijand: de schimmel Ophiostoma ulmi de veroorzaker van de iepziekte. De schadelijke werking van de infectie bestaat voor de iep voornamelijk uit het onderbreken van de sapstroom. De schimmel veroorzaakt een verstopping in de vaatbundels van de stam, waardoor de kroon uitdroogt. Op de foto is goed zichtbaar dat de vaatbundels (het zwarte randje) zijn uitgedroogd.

Besmetting door kevers en wortelcontact

foto iepziekte Voor de verspreiding van de schimmel zijn met name de kleine en de grote iepenspintkever verantwoordelijk. De kevers komen in aanraking met de schimmel onder de bast van reeds geïnfecteerde bomen; of als larven, die zich een weg onder de bast vreten en aldaar door schimmeldraden geïnfecteerd worden. In het voorjaar verlaten de jonge kevers de boom, op zoek naar kronen van gezonde bomen. De aan de kever klevende sporen belanden in het vaatbundelsysteem en de boom is geïnfecteerd. Het ziektebeeld verloopt in deze situatie vanuit de kroon naar beneden.
In de afgelopen jaren lijken de aantastingen ook door wortelcontact te ontstaan. Dit is zichtbaar doordat bomen grenzend aan gekapte exemplaren worden aangetast en omdat het ziektebeeld in deze situatie het eerst zichtbaar is in de stamopslag en pas daarna hoger in de boom.

Hoog- en laagtolerante Iepen

De iepziekte werd in 1920 in Amerika ontdekt. In reactie daarop startte de universiteit van Wisconsin een uitgebreid programma om ziekteresistente iepen te ontwikkelen. Hieruit zijn hoogtolerante rassen voortgekomen die via een Duitse boomkwekerij hun weg hebben gevonden naar Nederland. Een belangrijk verschil tussen hoog- en laagtolerante iepen is de reactiesnelheid na een aantasting door de iepziekte. Bij een snelle reactie sluiten alleen die vaatbundels waarin de schimmel zich heeft verspreid. Deze beperkte vaatbundelsluiting vergroot de overlevingskans van de boom aanzienlijk. Bovendien vormen deze rassen nieuwe vaatbundels in de aangetaste delen. Langzamer reagerende rassen zijn genoodzaakt om een (veel) groter deel van de vaatbundels af te sluiten. Vaak zo drastisch dat deze iepen het niet overleven.

Afgelopen jaren zijn er hoogtolerante iepen op de Vesting geplaatst van het ras Ulmus New Horizon. Ook de komende jaren worden hoogtolerante iepen aangekocht en geplant. Waar is nog niet precies bekend, maar zeker op een plek die al een aantal jaren iepziekte vrij is.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl