Gemeente Breda

Breda stelt parkeerfonds in

Deze week is besloten om een parkeerfonds in het leven te roepen. Hiermee kunnen parkeervoorzieningen betaald worden voor particulieren en bedrijven die niet zelf parkeergelegenheid bij hun bouwproject kunnen realiseren.

Dit geldt overigens alleen voor bouwprojecten in de Bredase binnenstad en enkele straten net daarbuiten, met name de Wilhelminastraat en het noordelijk deel van de Ginnekenweg.

Wethouder Willems: Met dit parkeerfonds willen we ervoor zorgen dat de ontwikkelingen in de binnenstad niet geblokkeerd worden vanwege te weinig parkeergelegenheid. In bepaalde gevallen kunnen initiatiefnemers van bouwprojecten geld in dat fonds storten als er geen andere mogelijkheden blijken te zijn om zelf parkeerplaatsen te realiseren.

Volgens de Bouwverordening zijn particulieren en bedrijven die willen bouwen verplicht om te zorgen voor voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein bij verbouw of nieuwbouw. Bij een verzoek om ontheffing van de parkeernorm moet de initiatiefnemer aantonen dat hij geen parkeerplaatsen op eigen terrein kan realiseren. Als het ook niet mogelijk is om een deel van de parkeerplaatsen in het openbare gebied aan te leggen of er om andere redenen vrijstelling mogelijk is van de parkeernorm, dan kunnen initiatiefnemers in sommige gevallen ontheffing krijgen door storting van 5.000 per parkeerplaats in het parkeerfonds.
Dat afkopen van parkeerplaatsen is overigens geen automatisme. De gemeente zal steeds in afzonderlijke gevallen afwegen of een bepaalde ontwikkeling gewenst is of niet en op basis daarvan besluiten of afkoop mogelijk is.

In de nota Parkeer- en stallingsbeleid van 2004 is vastgelegd dat een parkeerfonds wordt opgericht. Met behulp van dat fonds spaart de gemeente voor parkeervoorzieningen of andere maatregelen op het gebied van parkeren (bijvoorbeeld de aanleg van transferia), waarmee het een middel is om een goede parkeersituatie in Breda ook in de toekomst te garanderen.

Breda, 8 juli 2008