Deelgemeente Osdorp Amsterdam


Presentatie rapport Dagvlinders in Osdorp

8 juli 2008

Martje Postma, wethouder Milieu stadsdeel Osdorp, heeft op 1 juli de vrijwilligers in het zonnetje gezet die jarenlang vlinders telden. Zij heeft daarbij de deelnemers aan dit monitoring project het rapport 'Dagvlinders in Osdorp 2001 - 2007' overhandigd.

Uniek

In totaal zijn er over zeven jaar 7.973 vlinders geteld waaronder 21 soorten. "Dit monitoringproject is uniek en ik ben daar trots op. Sinds twee jaar hebben ze in Slotervaart ook een vlinderproject gestart naar Osdorps model. Nu we weten hoe het met de vlinders gaat, weten we ook hoe we verder gaan met het beheer!', aldus Postma.

Methodisch vlinders tellen

Zeven jaar zijn de dagvlinders in kaart gebracht op diverse vlinderroutes in Osdorp. Dat gebeurt wekelijks in de periode van april tot september en uitsluitend als het weer daar geschikt voor is. Niet te koud, niet te regenachtig en niet te veel wind. De Osdorpse methode is afgeleid van de methode van de landelijke Vlinderstichting. Het Centraal Bureau voor de Statistiek verwerkt deze gegevens en maakt de gegevens geschikt voor landelijke analyses. Zo kan het stadsdeel de landelijke trends vergelijken met de Osdorpse gegevens om beheeradviezen op maat te kunnen geven.

Op sommige plaatsen zijn er in de loop van de tijd minder soorten vlinders en op andere plaatsen weer meer soorten gekomen. De meeste soorten kennen dezelfde trends in Osdorp als landelijk. Duidelijk is wel dat ecologisch beheer gunstig is voor alle vlinders.

Rapport Dagvlinders in Osdorp 2001 - 2007

Het rapport bestaat uit een gedrukte deel en een CD-ROM. Het rapport is opgesteld door het onderzoeksbureau BSR in samenwerking met de Vlinderstichting en stadsdeel Osdorp. In het rapport zijn bijvoorbeeld de gegevens per vlinder soort bij elkaar gezet. De auteur is de Osdorper Maurice Backerra. Martje Postma was heel tevreden over het rapport: "Het ziet er heel goed uit! U hebt het in opdracht gedaan maar ik heb begrepen dat u dit met veel toewijding hebt gedaan." Het rapport vindt u rechtsboven aan deze pagina. Het is ook op te vragen bij de stadsdeelecoloog.
Martje Postma (in het midden) met de vrijwilligers en de auteur van het rapport (rechts)
Martje Postma (in het midden) met de vrijwilligers en de auteur van het rapport (rechts)